Blog
Akıllı Tarım Uygulamaları Nelerdir?
19 Ekim 2020
“Akıllı tarım uygulamaları günümüzde pek çok ihtiyacımızı karşılayabilecek nitelikte. İnsan nüfusu git gide artıyor ve kaynaklar hızla tükeniyor. Hal böyleyken gıdanın daha iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bu nedenle yenilikçi uygulamalara […]”
Akıllı tarım uygulamaları günümüzde pek çok ihtiyacımızı karşılayabilecek nitelikte. İnsan nüfusu git gide artıyor ve kaynaklar hızla tükeniyor. Hal böyleyken gıdanın daha iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bu nedenle yenilikçi uygulamalara ihtiyaç duyuluyor.
Dijital Dönüşüm ve Nesnelerin İnterneti
Bu süreçte elbette dijital dönüşüm ve beraberinde getirmiş olduğu teknolojiler yardımımıza koşuyor. Bu anlamda “nesnelerin interneti” oldukça önemli bir konu… Bu kavram; internet üzerinden cihaz ve sistemlere bağlanmayı, veri alışverişi yapmak amacıyla sensör, yazılım ve diğer teknolojilerle gömülü olan fiziksel nesnelerin ağını tanımlamak için kullanılıyor. Akıllı tarım söz konusu olduğunda nesnelerin interneti kullandığımız gıdanın tohumdan sofraya takibini sağlayabilecek bir sistem sunuyor. Çiftliklerin, tarlaların, seraların daha verimli kullanılması ve takip edilmesi bu sayede mümkün olabiliyor.
Akıllı Tarım Yöntemleri Gıdanın Kontrolü Sağlanabiliyor
Akıllı tarım yöntemleri ile çiftçiler tablet ya da telefonları aracılığıyla tarlalarını ve yapılması gereken işleri uzaktan kontrol edebiliyor. Böylelikle sürdürebilirlik kavramı içinde gıdanın kontrolünün sağlanması mümkün oluyor. Bu yöntem gittikçe azalan su kaynaklarının daha iyi kullanılmasına da olanak veriyor. Özellikle toprağın farklı seviyelerinde kullanılan sensörler aracılığıyla süreç detaylı bir şekilde takip edilebiliyor. Sıcaklık, nem, toprağın iletkenliği gibi değerler ölçülebiliyor. İlaçlama, gübreleme gibi tarımsal üretim sürecinde kritik öneme sahip işlemlerin doğru zamanda ve doğru ölçüde yapılması da sağlanmış oluyor. Bu sayede iş yükünün azalmasının yanı sıra; riskler de miminize edilmiş oluyor.
Tarım Araçları Dijital Dünyaya Göre Yeniden Şekilleniyor
Geleceğin akıllı çiftlikleri için takip sistemlerinin yanı sıra yeni tarım araçlarına da ihtiyaç duyuluyor. Örneğin; Dronelar sayesinde ulaşılması mümkün olmayan yerlere ilaç ya da tohum atılabiliyor. Bu tür araçlardan stratejik anlamda yararlanmak gerekiyor. Tarımsal üretim faaliyetlerinin yanı sıra, depolama ve dağıtım süreçlerinde de yenilikçi araç ve uygulamalardan yararlanılması önem taşıyor.
Depolardaki mahsullerin durumunu raporlayan sistemlerden, tüketiciye besinin üretim süreci hakkında bilgi veren uygulamalara kadar birçok yeni konu gündemde… Bu dijital teknolojiler kaynaklarının doğru kullanımının yanı sıra insan sağlığının korunmasına da yardımcı oluyor.
Akıllı sulama sistemleri sensörler aracılığıyla bitkilerin ihtiyacına göre sulama yapılmasına imkan veriyor. Bu sayede su israfının önlenmesi ve bitkilerin daha sağlıklı gelişmesi mümkün oluyor. Çiftliklerde kurulan meteoroloji istasyonları güneş ve rüzgara göre buharlaşma oranını tespit ederek sulama saatlerinin ayarlanmasına yardımcı oluyor.
Güncel hava durumu bilgileri, toprak parametlerinden ve önceki sezona ait verim haritasından yararlanarak gübreleme, ilaçlama reçeteleri hazırlanabiliyor. Böylelikle gerektiği kadar gübre ve ilaç kullanılarak daha az girdi kullanılması, daha çok kar elde edilmesi ve doğanın daha az zarar görmesi mümkün oluyor.
Kısacası; akıllı tarım uygulamalarının tarım bölgelerinde kullanımının yaygınlaşması gerekiyor. Hem kaynakların hem insan sağlığının korunmasının yolu buradan geçiyor. Dijital dönüşüm, nesnelerin interneti, akıllı şehirler, geleceğin yükselen teknolojileri gibi konularda daha detaylı bilgi için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, web sitesini ziyaret edebilir, YouTube kanalına abone olabilirsiniz.