Blog
Yurtdışında Endüstri Mühendisliği Okumanın Avantajları Nelerdir?
20 Mayıs 2021
“Son dönemlerde yurtdışında endüstri mühendisliği okumak isteyen öğrenci sayısı oldukça artmaya başladı. Endüstri mühendisliği tüm dünyada 2000’li yıllardan sonra popüler bir alan haline geldi. Geleceğin ve günümüzün önemli mühendislik alanlarından […]”
Son dönemlerde yurtdışında endüstri mühendisliği okumak isteyen öğrenci sayısı oldukça artmaya başladı. Endüstri mühendisliği tüm dünyada 2000’li yıllardan sonra popüler bir alan haline geldi. Geleceğin ve günümüzün önemli mühendislik alanlarından bir tanesi olan endüstri mühendisliği, yeni iş kapılarını da açmayı başardı. Dünyanın dört bir yanında büyük firmalar artık şirketlerinin önemli noktalarına endüstri mühendislerini yerleştirmeye başladı. Her geçen gün büyüyen bir alan olduğu için gençlerin ilgisi de gün geçtikçe artıyor.
Endüstri mühendisliği ayrıca dünyadaki teknoloji gelişmelerine de yardımcı olan bir mühendislik bölümü oldu. Teknoloji geliştikçe ihtiyaç duyduğu bilgi birikimi de artıyor. Bu yüzden de yeni meslekler ve yeni çalışmalara ihtiyaç doğuyor. Endüstri mühendisliği de teknolojinin ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduran bir alan oldu. Bu tarz nedenlerden dolayı da öğrenciler için yurt dışında endüstri eğitimi almak önemli bir hal aldı. Ülkemizde de endüstri bölümleri olsa da yurt dışında verilen eğitimin pratik olması ve daha oturmuş bir sistem olması öğrencileri cezbediyor.
Yurtdışında Endüstri Mühendisliği Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt dışındaki endüstri bölümlerinin her biri farklı kabul kriterleri barındırıyor. Kabuller ülkelere ve üniversitelere göre genellikle farklılık gösteriyor. Endüstri mühendisliği eğitimi veren okulların pek çoğunda da YÖK denkliği bulunuyor. Örneğin Avrupa’da endüstri mühendisliği eğitimi veren çoğu okul için ülkemizde denklik var. Fakat öğrenciler yine de okulları tercih etmeden önce denklik sistemlerini kontrol etmelidir. Denkliği olmayan okullar için öğrenciler mezun olduktan sonra denklik sınavına girmelidir.
Ayrıca yurt dışında endüstri eğitim süresi de ülkemizdeki gibi 4 yıl sürmektedir. Endüstri mühendisliği eğitim dili de genel olarak İngilizcedir. Almanya’da endüstri mühendisliği gibi bazı bölümlerde İngilizceye ek olarak Almanca eğitim de sunuluyor. Öğrenciler hangi dilde eğitim almak istiyor ise o dilde uluslararası bir sınava girerek geçerli bir puan almalıdır. İstenilen dil puanı da ülkelere göre değişse de ortalama olarak 80 85 TOEFL puanı gibi puanlar öğrenciler yeterli olacaktır.
Yurt Dışında Endüstri Mühendisliği Öğrenciler Neler Sunuyor?
Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında sanayileşme hızla devam ediyor. Sanayileşme sürecinde de her mühendislik alanına olduğu gibi endüstri mühendisliğine de ihtiyaç artıyor. Yurtdışında endüstri mühendisliği öğrencileri de bu ihtiyaçtan yararlanıyor. Öğrenciler ilk olarak dünyanın önde gelen firmalarında staj yapma şans yakalıyor. Alanında öncü olan pek çok firma okullardaki öğrencileri yakından takip ediyor.
Başarılı buldukları öğrencileri de mezuniyet sonrası iş imkanları ile kendilerine çekiyor. Ayrıca yurt dışında endüstri mühendisliği maaşları ülkemize oranla çok daha yüksek. Öğrencilerin yabancı dil biliyor olması ve o kültüre ait bir okulda eğitim alması da öğrencilerin yurt dışı firmaları tarafından tercih edilebilir bir hale getiriyor. Öğrencilerin üniversitelerde teorik eğitime ek olarak pratik eğitim alması da onların profesyonel ve akademik hayatlarına çok daha yardımcı oluyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek Avrupa’da endüstri mühendisliği hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de endüstri ve diğer mühendislik alanları hakkında detaylı yazılar okuyabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesinden yurtdışında endüstri mühendisliği okumak için gereken sınavlar hakkında bilgi ve destek alabilirsiniz.