Blog
Yurt Dışında Üniversite Okumak: Hayalinizdeki Üniversiteye Nasıl Girersiniz?
21 Aralık 2020
“Yurt dışında üniversite okumak pek çok öğrencinin hayali… Peki; hayalinizdeki üniversiteye girmek için neler yapmanız gerekiyor? Günümüzde pek çok öğrenci hem hayalini kurduğu üniversitede eğitim almak, hem farklı kariyer olanaklarını […]”
Yurt dışında üniversite okumak pek çok öğrencinin hayali… Peki; hayalinizdeki üniversiteye girmek için neler yapmanız gerekiyor? Günümüzde pek çok öğrenci hem hayalini kurduğu üniversitede eğitim almak, hem farklı kariyer olanaklarını değerlendirmek hem de farklı kültürleri tanıyabilmek adına eğitimini yurt dışında sürdürmek istiyor. Fakat bunu başarabilmek uzun soluklu ve zorlu bir süreç… Yurt dışındaki köklü ve seçkin üniversitelerin öğrencilerden pek çok beklentisi var. Gelin bu beklentilere ve hedefinize ulaşmak için neler yapmanız gerektiğine birlikte göz atalım.
Yurt Dışında Üniversite Okumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Yurt dışında üniversite okumak için elbette sağlamanız gereken bazı şartlar var. Dil yeterliliği, not ortalaması gibi zorunlu şartların yanı sıra, spor faaliyetleri, sanatsal faaliyetler, sosyal sorumluluk projeleri gibi çalışmalarla elinizi güçlendirmeniz de mümkün.
Yurt Dışında Üniversite Okumak: IELTS ve TOEFL
Yurt dışı eğitim için olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi elbette dil seviyenizin yeterli olması, İngilizceyi iyi derecede biliyor olmak öğrencilere pek çok ülkenin ve üniversitenin kapısını açabiliyor. Dil yeterliliğinizi kanıtlamanız için IELTS ya da TOEFL sınavlarından birini almanız ve istenen skoru elde etmeniz gerekiyor. IELTS veTOEFL için elde etmeniz gereken skorlar üniversite ve bölüm seçimine göre değişiklik gösteriyor.
Not Ortalamasının Yanı Sıra AP ve IB Önem Taşıyor
Bir diğer önemli nokta ise elbette not ortalamanız… İstenen ortalama üniversite ve bölüm seçimi doğrultusunda değişiklik gösterse de genellikle 5’lik sistemde ortalamanızın en az 3 olması bekleniyor. Bunun yanı sıra lise döneminde AP ya da IB programlarından birinde başarı sağlamış olmanız rakiplerinizin önüne geçmeniz ve kabul almanız için anahtar noktalardan biri olarak biliniyor. AP ve IB yalnızca kabul aşamasında değil üniversite hayatınızda da avantaj sağlıyor.
Spor, Sanat ve Sosyal Sorumluluk Projeleri
Yurt dışındaki pek çok üniversitenin spor ve sanat geçmişi olan öğrencilere öncelik verdiği biliniyor. Bunun yanı sıra katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri de kabul almanızda önemli bir role sahip. Çünkü; günümüz dünyasında üniversiteler akademik bilginin yanı sıra öğrencilerin yaşadıkları çevreye ya da topluma ne kadar duyarlı olduklarıyla da ilgileniyorlar. Yaşadığınız dünya için fark yaratmanız ve değer üretmeniz sizin diğerlerinden bir adım önde olmanız anlamına geliyor.
Niyet ve Referans Mektupları
Yurt dışında üniversite okumak için elbette tüm bunların yanı sıra elbette güçlü bir niyet mektubu ve referanslara da ihtiyacınız var. Niyet mektubunun neden o üniversiteyi ve bölümü tercih ettiğinizin yanı sıra hakkınızda önemli bilgileri de veriyor olması önem taşıyor.
Yurt dışında üniversite okumak, üniversite ve bölüm seçimi, üniversitelerin başvuru ve kabul koşulları, yurt dışı eğitim danışmanlığı, alınması gereken sınavlar, dünyanın en iyi üniversiteleri, burs imkanları ve daha pek çok konuda detaylı bilgiye ulaşmak için aba Eğitim web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız varsa ya da desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve kariyere dair daha fazla içeriğe ulaşmak için aba Eğitim ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanallarına abone olabilirsiniz.