Blog

Yıkıcı İnovasyon Eğitimi Altüst Ediyor

17 Mayıs 2017

“Son yıllarda üretim sürecinin her aşamasına katılan üreticiler ve kişisel ürünler yaratmaya imkan tanıyan bir üretim modeli ile karşı karşıyayız. Kendin yap ve birlikte yap trendleri hobi olmanın çok ötesinde […]”

Son yıllarda üretim sürecinin her aşamasına katılan üreticiler ve kişisel ürünler yaratmaya imkan tanıyan bir üretim modeli ile karşı karşıyayız. Kendin yap ve birlikte yap trendleri hobi olmanın çok ötesinde kurumsal bir dinamik haline geldi. Endüstrinin, hayatta kalmak için değişime ayak uydurmaktan başka çaresi yok. İster istemez oyunun kurallarını sürekli değişiyor. İşte, biz buna yıkıcı güç diyoruz.

Bir şeylerin yıkılması, ilk başta kulağa tehlikeli gelebilir. Ancak burada bahsettiğimiz yıkım, yeniliğe açık olma, inovatif süreçlere katılma, teknolojinin sunduğu fırsatları sonuna kadar değerlendirme anlamına geliyor. Yani kesinlikle istenen bir yıkımdan söz ediyoruz.

Dijital üretim yazılımlarına ve donanımlarına artık çok kolay ulaşabiliyoruz. Hammaddelerin maliyeti sürekli düşüyor. Yakın zamana kadar sayılı yerde olan 3B yazıcılar evlere girmeye başladı. Artık aileler çocuklarına hediye olarak 3B çizim yapmayı mümkün kılan kalemler alıyor. İnternette çok sayıda bilgi dolaşıyor. Çocuklar sahip oldukları bilgileri internette yaptıkları araştırmalarla zenginleştirerek evdeki malzemelerle robot üretiyor. Bu harika bir gelişme!

Tasarım, üretim ve hatta pazarlama dünyası bile bu değişimlerden etkileniyor. Artık çok sayıda üreten şirketler değil, ürün geliştirme şeklini sürekli değiştiren şirketler günün sonunda kazançlı çıkıyor. Dijital üretimin yaygınlaşması sayesinde küçük işletmeler de dahil olmak üzere tüm üreticiler için yeni şeyler denemek oldukça kolay hale geldi.

Üstelik bu yeni durum, insanların kendileri, toplum ve niş pazarlar için sorunlara çözüm üretme yönündeki eğilimine de destek veriyor. Yıkıcı inovasyon aslında doğal bir güç olarak belli bir bağlam içinde hayatımıza girdi.

Eğitimde yıkıcı inovasyonun etkileri neler?

Bu durumda gençlerin eğitimi de bu süreçlere uygun şekilde değişmek zorunda. Artık okullarda daha okuma - yazma öğrenmeden kodlama dersi veriliyor. Çünkü yeni neslin gelişmelere ayak uydurması şart.

Her yaş grubuna hitap eden maker hareketi dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hızla yaygınlaşıyor. İnsanlar aktif şekilde dahil olabildiği ve her türlü süreci gözlemleyebildiği inovatif üretim modelini benimsedi.

Yıkıcı güç, yaratıcı üretimi kaçınılmaz hale getiriyor. Seri üretimin körelttiği yaratıcılık, teknik imkanların artışı ve ulaşılabilir hale gelmesiyle tekrar ortaya çıkıyor. Pasif bir katılımı ortadan kaldıran bu yeni yöntem ile verimli üreticiler hızla yol kat ederken, diğerleri yolda kalıyor. Bu bilgiler ışığında öğrenciler, sürekli bilgi ezberlemektense bilgiyi yaratıcı şekilde kullanmayı öğreniyor.

Yıkıcı güç, eğitimde daha erişilebilir fırsatlar yaratan bir bakış açısı ortaya çıkararak kendini gösteriyor. Yıkıcı inovasyon, ekonomik ve sosyal refah açısından büyük etki yaratıyor. Eğitimde anlatan eğitmen ve dinleyen öğrenci konsepti artık işlevini kaybetti. Öğrencilerin dahil olduğu üretim süreçlerine dönüşen bir eğitimin izlerini görmeye başladık. Çağın ulaşılabilir teknolojileri, okullara girdikçe olumlu yıkımın etkilerini eğitimde de daha çok görüyoruz.

Rekabeti öne çıkaran bireysel öğrenmedense hep birlikte fikir geliştirmek, birlikte üretmek yıkıcı inovasyonun eğitimde yarattığı en efektif değişimler arasında geliyor.

Öğrenciler artık bilgiyi ezberlemeye değil, bilgiyi işlevsel bir malzeme olarak kullanmaya yönlendiriliyor. Üretimin tek tuşla gerçekleşebildiği teknik ve teknolojik düzeye ulaştığımız bugünlerde, öğrencilerimizin sürekli şu soruyu hatırlamasını sağlıyoruz: Elimizdeki teknolojiyi ve hammaddeyi en iyi ve en faydalı şekilde nasıl kullanabiliriz?

Girişimcilik bütün dünyayı etkisi altına aldı. İnsanların mezun olduktan sonra kendi işlerini kurmaya çok daha meyilli olduğunu görüyoruz. Ancak piyasadaki döngü öyle hızlı gerçekleşiyor ki, takip etmek birçok girişimci için çok zor olabiliyor. Her şey artık internet hızında! Eğitimin işte bu hızlı döngüde nasıl hayatta kalınacağı, başarılı sonuçlanan girişimlere ya da büyük şirketler için sürdürülebilir başarıya odaklanması gerekiyor. Artık bilgi bir sonuç değil, hammadde. Bununla hızlı ve etkili değer yaratmanın yollarını keşfetmeye yardımcı olacak bir eğitim ile gençleri desteklemek ise her şeyden daha önemli.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün