Blog

Yaşam Boyu Kariyer ve Etik Normlar

23 Kasım 2020

“Yaşam boyu kariyer her anlamda önemli bir süreci ifade etmektedir. İnsan, yapısı gereği ruh ve bedene sahip bir varlıktır. Bir insanın ruhu olduğunu bugün çok emin bir şekilde söylemekteyiz. Bilim […]”

Yaşam boyu kariyer her anlamda önemli bir süreci ifade etmektedir. İnsan, yapısı gereği ruh ve bedene sahip bir varlıktır. Bir insanın ruhu olduğunu bugün çok emin bir şekilde söylemekteyiz. Bilim dünyası 2000’li yıllara kadar ruh ve bedeni ayrı olarak incelemiştir. Aslında bu inceleme yöntemi yanlış bir yöntem olmuştur. Bu şekilde bir inceleme ile tinsel yapı ihmal edilmiş olmaktaydı.

İnsanın 4 bedeninden oluşmuş olması çok önemli bir konudur. İnsan yapısı gereği farklı gruplarda ve ortamlarda yer alabilmektedir. Bulunduğu ortamda insanı doğrudan etkileyen bir yapının olduğu her zaman görülmektedir. Bu süreç ya da yapı anne karnından itibaren başlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre insanın yedi ceddine uzanan bir süreci bulunmaktadır.

Yaşam Boyu Kariyer Hayat Boyu Devam Ediyor

Yaşam boyu kariyer insanın tüm hayatını etkileyen bir süreçtir. Kelime anlamı olarak ‘kariyer’ kelimesine bakıldığında kelimenin Latince kökenli olduğu ve ‘koşmak’ fiilinden türediği anlaşılmaktadır. Babaların X sperminin ile annenin yumurtasıyla birleşmesi süreci koşunun başlangıcını oluşturmaktadır. Bu aşamada başlayan koşu, hayat boyu devam eden bir koşu halini almaktadır. Bu süreç insanın ölümüne kadar devam etmektedir.

Geniş anlamda değerlendirildiğinde insanın kariyerinin cennet ve cehennem için de devam ettiği söylenebilir. İnsanın kariyeri insanın yapısı gereği biten bir süreç değildir. İnsanlar hayatları boyunca aldıkları etik ve ahlaki normları kendi inanışlarına dayanarak oluşturmaktadır. Örneğin bir insan Müslüman ise Müslümanlık inancının gerektirdiği ahlaki değerler o insanın etik değerlerini şekillendirmektedir. Bir insan Budist ise bu inancın verdiği ahlaki değerleri kendisi için içselleştirmektedir.

Etik Kurallar Daha Farklıdır

Etik kurallar, yapısı gereği çok daha farklıdır. Etik normların sübjektif değil de evrensel kriterleri bulunmaktadır. Etik normlar, bir dine bağlı kalmadan insan öğesinin ön plana çıktığı normlardır. Etik normların 3 temel basamağı vardır. Bunlardan ilki, insanın kendisi dahil olmak üzere çevredeki hiçbir şeye zarar vermemek, ikinci etik norm insanın kendisi dahil olmak üzere çevredeki bütün sistemi belirli bir şekilde sürdürülebilir kılmak, üçüncü en önemli etik norm ise insanın kendisi dahil olmak üzere çevredeki herkesin ve her şeyin daha iyi bir hale gelmesi için mücadele etmektir.

Yaşam boyu kariyer ve etik normlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. İnovasyon ve Teknoloji hakkında yeniliklerden haberdar olmak için Silikon Vadisi’nde önemli bir şirket olan Mentorloops’un blog sayfasını takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün