Blog
Yaşam Boyu Kariyer Danışmanlığı ve Kariyer Gelişimi
6 Nisan 2021
“Kariyer danışmanlığı 21. yüzyılın en önemli ajandalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Kariyer danışmanlıkları insanların anne karnından başlayarak ölümüne kadar ki bir süreci kapsıyor. Anne babanızdan aldığınız genetik özellikler ile […]”
Kariyer danışmanlığı 21. yüzyılın en önemli ajandalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Kariyer danışmanlıkları insanların anne karnından başlayarak ölümüne kadar ki bir süreci kapsıyor. Anne babanızdan aldığınız genetik özellikler ile sizin genetik yapınız ortaya çıkıyor. Bizler 9 ayı anne karnında olmak üzere 7 yıllık süreçler geçiriyoruz. 6 yaş 3 aya kadar yani bebeklik ve çocukluk döneminde insanların fiziksek gelişimi en iyi düzeyde meydana geliyor.
13 yaştan sonra ise çocuklar ergenlik dönemlerinin başına yani daha ileri bir seviyeye geliyor. Bu süreçte çocuklarımızın ortaokul dönemlerine denk geliyor. 21 yaşa kadar olan bu süreç ise en önemli dönemlerden bir tanesi. Gençlerin karar verme mekanizmasının geliştiği bir süreçtir. Hatta Amerika’da alkol kullanma yaşı da bu yüzden 21 yaş sonrası için geçerli. 21 - 28 yaş arası ise genç yetişkin denilen bir dönemdir. 35 yaş yolun yarısı şiiri ve muhabbeti de aslında bu yaş aralıklarından dolayı oluşmuştur.
Fakat günümüzde bu yaş aralığı çok daha ileri seviyelere yaklaşık 42’li yaşlara gelmiş durumda. Bir diğer yandan ülkemizde 2000 öncesi doğan kişilerin 100 - 105 yaşına kadar yaşayacağı tahmin ediliyor. 2000 sonrası doğan kişilerin ise 115 yaşa kadar yaşayacağı tahmin edilmektedir. Kelime anlamı olarak koşmaktan gelen kariyer inanışımıza göre aslında ölümden sonra da devam ediyor. Cennet ve cehennem inançları aslında bizim kariyerimiz ile alakalı bir durum.
Yaşam Boyu Kariyer Danışmanlığı
Dünyada her canlının yaşam aralığı vardır. Bu aralık kelebekler için bir gün olurken diğer canlılar için çok daha uzun ya da kısa oluyor. Fakat her canlının bu anlamda yaşam koşusu devam ediyor. Yaşam döngüsü içerisinde devam eden bu süreçte sadece kariyer konusuna dikkat edilmemelidir. Aynı zamanda bireyin aile ilişkileri ya da çevresi ile kurduğu ilişki de önemli oluyor. Ayrıca fiziksel imkanlar da bu süreçte etkilidir. Örneğin boyu uzun bir gencin basketbol oynamaya daha elverişli olması gibi.
Buna ek olarak maddi imkanların ya da kültürel imkanların da etkili olduğunu görüyoruz. Ayrıca karakter oluşumu da son derece önemli. Çünkü karakter hiçbir insanda bir anda oluşmaz. Bebeklik, çocukluk ya da gençlik gibi her dönemimizin bir karakter dönemi vardır. Kariyer danışmanlığı ve kariyer ilerlemesi isçin ayrıca kurumlarla iletişim de ön plana çıkıyor. Okullar, devlet kurumları ya da bu tarz tüm kurumlar bu süreçte etkili oluyor. Bu dönemde de bireyler için meslekler ortaya çıkıyor.
Kariyer İçin Kişisel Gelişim ve Tanınmışlığı!
Bireylerin kurumlar ile iletişimden sonra ise kişisel gelişim geliyor. Kişisel gelişim ek olarak kişilerin tanınmışlığı da son derece önemli. Tanınmışlık bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde önemli ve karşımıza çıkan bir süreçtir. Yaramaz çocuk ya da akıllı çocuk gibi tanımlamalar gibi tabirler de bir tanınmışlıktır. Aynı şekilde bu tanınmışlık mesleki olarak da karşımıza çıkıyor. Kariyer danışmanlığı yapılırken bile bu tanınmışlık kişilerin kariyer ilerlemesinde son derece önemli oluyor. Bu yüzden de hem bireylerin hem de ailelerin buna dikkat etmesi gerekiyor.
Kariyer İlerlemesi İçin Çevresel Faktörlerin Etkileri
Coğrafi olaylar ve imkanlar kişilerin üzerinde son derece etkilidir. Ağrı’da yaşayan çocukların doğal olarak kayak kayması gibi özellikle buna örnek olabilir. Ya da deniz kenarında yaşayan gençlerin balık tutma ve denize göre hava tahmini yapması bu durumu çok iyi örnekler. Bunların hepsi çevresel faktörlerdir. İnsanoğlu bir akış içerisindendir. Bu akış içerisinde yetenekler, ilgi alanlar ya da değerleri önemlidir. Kariyer danışmanlığı içerisinde kariyer ilerlemesini bir hamur gibi düşünebiliriz. 0 - 7 yaş aralığında çocuk ekmeğin hamurunu ifade eder.
Ekmeğin nasıl yapılacağını belirlemek gibi çocuklar için bu süreçte aslında son derece önemli kararların alınacağı bir süreçtir. 7 - 14 yaş arası ise ekmeğe biçim verdiğimiz dönemdir. 14 - 21 yaş arası ekmeği fırına atıp pişirdiğimiz süreçtir. Aşkların, anarşinin ya da aşırı çıkışların olduğu bu dönem çok önemlidir. Ekmeği bu dönemde erken çıkarmak pişmemesine, geç çıkarmak ise yanmasına neden olur.21 yaş sonrası ise ekmeğin arasını açıp içerisine ne konacağına karar verilmektedir. Bu da o dönemde insanların mesleklerine karar verdiği ve hayatlarına yön verdiği konulardan bir tanesidir.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden kariyer danışmanlığı nasıl yapılır ile alakalı detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Mentorloops internet sitesini ziyaret ederek de bu alanda uzman kişilerden profesyonel destek alabilirsiniz.