Blog
Üniversite Mezunları Nasıl Değer Üretir?
7 Aralık 2021
“Günümüzde üniversite mezunları için önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar ülkemizde olduğu kadar dünyada da fazlası ile dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalar ilk olarak akıllara mezunların iş hayatını getirebilir. Fakat çalışmalar sadece […]”
Günümüzde üniversite mezunları için önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar ülkemizde olduğu kadar dünyada da fazlası ile dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalar ilk olarak akıllara mezunların iş hayatını getirebilir. Fakat çalışmalar sadece iş hayatını ilgilendiren konular değil. Yapılan çalışmaların önemli bir kısmı mezunların okul sonrası değer üretebilmelerini kapsıyor. Çünkü mezunlar için değer üretmek, mezunlar için son derece önemli bir konu. Değer üretmek aynı zamanda dünyanın üzerinde durduğu önemli bir nokta.
Günümüzde lise okuyan bir öğrenci 2026 yılına doğru mezun olacak. Bu öğrencilerin etki edeceği süre ise 2030 yılına kadar uzamaktadır. Bunun nedeni ise liseyi bitirdikten sonra üniversiteye hazırlanma ve üniversite bitirme gibi süreçlere de hazırlanacaktır. Değer üretebilmek için de tüm bu zamanları öğrencilerin göz önüne alması gerekir. Ayrıca bu yıllar normal şartlardaki süreleri kapsamaktadır. Yani öğrencilerin teklemeden alacağı eğitimler sonrası bu zamanlar devreye girer.
Tekrarların yanı sıra hazırlık dönemi, yüksek lisans ve doktora dönemleri de bu sürece eklenmemiştir. Yani öğrencilerin aslında 10 yıldan fazla bir zamanı göz önüne alması gerekir. 10 yılda mezun olacak öğrencilerin değer üretme süreleri 10 yıldan çokça fazladır. DNA’ların erkeden olgunlaşmaya başlaması da değer üretme sürelerini etkileyen bir faktördür. Buna ek olarak gün geçtikçe artmaya devam eden insan ömrü de sürecin önemli bir elemanıdır.
Üniversite Mezunları ve Yaş Sınırları
Geçmiş yıllara baktığımız zaman insan ömrünün çok kısa olduğunu görebiliriz. Hatta 2010 yılına kadar insan ömrünün 80 yıl olduğu söyleniyordu. 2010 senesine kadar ise 60’lı yaşlar insanlar için biçilen yaş sınırıydı. Fakat bu rakamlar günümüz için geçerli değil. Çünkü bugün ortalama bir insan ömrünün 110’lara kadar çıktığını görüyoruz. 2000 yılı öncesi doğan insanların bugün normal şartlarda 105 yılına kadar yaşayacağı tahmin ediliyor. 2000 ve sonrası için ise tahmin edilen insan ömrü 115’lere kadar çıkabiliyor.
İnsan DNA’sı içerisindeki değişimler bu yaşların yukarılara çıkmasını sağlamış durumda. Bir diğer yandan teknolojinin gelişmesi de bu anlamda önemli. Çünkü teknoloji ile sağlık sektörü de gelişim içerisine giriyor. Amansız hastalıklara birer birer çözümler bulunuyor. Ayrıca insanların besin kalitesi de zaman içerisinde artmaya devam etti. Tüm bunlar insan hayatını ve yaşını direkt olarak etkilemeyi başardı. Peki, bu durumun üniversite mezunları ile tam olarak ne alakası var?
Birbirinden uzak gibi görünse de aslında bu durumlar birbirleri ile direkt olarak alakalı. 2000 öncesi üniversiteyi bitiren bir kişinin etkilediği süre 30 – 40 yıl arasındaydı. Bu süre içerisinde mezunlar değer üreterek dünyayı etkiliyordu. Fakat günümüzde ise 25 yaşında üniversiteyi bitiren bir kişi 60 – 70 yıl arasını etkilemeyi başarıyor. Bu süre içerisinde ayrıca insanların yaşlanma sınırları da yukarılara taşındı. Eskiden 60 yaş insanlar için yaşlı sayılan bir yaştı. Günümüzde ise 80 – 90 yaş arası insanlar için yaşlı tabiri kullanılıyor.
Üniversite Mezunları ve Planlama
Tüm bu çalışmalar ve araştırmalar sadece gelecek yıllarda mezun olacak öğrencileri kapsamıyor. 2021 ve öncesinde mezun olan öğrenciler için de bu çalışmalar tamamen geçerli. Tüm bunlarla birlikte anne ve babaların da planlamalarını değer üretecek şekilde yayması gerekiyor. Değer üretmek sadece gençler ve üniversiteyi bitiren kişiler ile sınırlı değil. Ebeveynler de dahil olmak üzere insanların en az 40 – 50 yıla değer üretmelerini yayacak şekilde çalışmalar yapması gerekir.
Tüm insanların gelecek ile bir randevusu var. İnsanlar bu randevuya olabilecek en iyi şekilde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde oluşacak sorunlar pek de iç açıcı değil. Baştan sona kadar herkes bu süreç içerisinde çalışmalarını şekillendirmelidir. Bu süreçte başarılı olabilmek için de ön çalışmaların detaylı bir şekilde yapması gerekiyor. Değer üretebilmek için her yaştan insanın ön hazırlıkları olmalıdır. Hem insanlar hem de dünya için en başarılı sonuç ancak değer üreterek olacaktır.
Pandemi Sonrası Değer Üretebilmek
2019 yılının sonlarından bu yana pandemi süreci insanları etkisi altına aldı. Üniversite mezunları başta olmak üzere herkes bu süreçten etkilenmeyi başardı. Buna ek olarak insanlardan farklı şekilde sektörler de süreçten etkilendi. Salgın bir süre aslında yavaşlayarak insanlar için bir umut ışığı yaktı. Fakat günümüzde farklı varyantlar ile tekrar pandemi süreci gündeme geldi. İnsanların daha bir süre pandemiden etkileneceği tahmin ediliyor.
Üniversite mezunları ve mezun adayları da planlamalarını buna göre şekillendirmeli. Pandemi eğitim sürecinde de büyük sorunlar ortaya çıkardı. Özellikle özel okullarda okuyan öğrenciler süreçten fazlası ile etkilendi. Okul fiyatlarının artması ve devamında ailelerin okul ücretlerini ödeyememesi sorunları arttırmaya yetti. Aileler maddi olarak süreçten etkilenmesine ek olarak manevi olarak da etkilemeyi başardı. Fakat manevi olarak etkilenen tek kişi aileler değil. Öğrenciler süreçten manevi olarak en çok etkilenen kişiler oldu.
Buna ek olarak üniversite mezunları ve adaylarını etkileyen bir diğer nokta değişmesi gereken planlar oldu. Çünkü yapılan yıllık planlar süreç içerisinde değişime uğramak zorunda. Çünkü pandemi dünyada devrimsel değişimlere yol açtı. Yeni planlar yapılırken de öğrencilerin bu değişimleri göz önüne alması gerekiyor. Pandemiyi göz önüne almadan yapılacak planlar ise kısa sürede başarısızlığa uğrayacaktır. 2021’de pandeminin biteceğini düşünen kişilerin yaptığı planların suya düşmesi buna en iyi örnek.
Üniversite mezunları ve doğru değer üretebilmeleri hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek de pandemi ile değişen eğitim sistemleri hakkında içerikler okuyabilirsiniz.