Blog

Türk Üniversiteleri Dünya Sıralamasında Nasıl Yükselir?

22 Temmuz 2021

“Son zamanlarda Türk üniversiteleri hakkında pek çok durum dile getiriliyor. Ülkemizdeki üniversiteler, 2013 yılından bu yana büyük artış yaşıyor. Fakat bu artışla birlikte bazı ekstra durumlar da ortaya çıkıyor. Örneğin, […]”

Son zamanlarda Türk üniversiteleri hakkında pek çok durum dile getiriliyor. Ülkemizdeki üniversiteler, 2013 yılından bu yana büyük artış yaşıyor. Fakat bu artışla birlikte bazı ekstra durumlar da ortaya çıkıyor. Örneğin, üniversitelerin dünya sıralamasındaki yeri her geçen dönem düşüyor. Bunun yanı sıra, listeye giren üniversitelerin de sayısı gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Bu da bizlere, üniversitelerde bazı eksiklikler olduğunu gösteriyor. Ayrıca listeye giren üniversiteler arasında da yeni isimler artık görünmüyor.

Türkiye’deki üniversiteler en iyi okullar sıralamasına girmekte büyük zorluk çekiyor. Ayrıca önlem alınmadığı için de Avrupa, Amerika ve Asya’daki okullar ile makas gün geçtikçe açılmaya devam ediyor. Üniversitelerimizin kalitesini arttırmak için atılacak pek çok önemli adım var. Bu adımların her biri de tahmin edildiği kadar zor ya da maddiyat isteyen adımlar değil. Dünyanın en iyi üniversiteleri seçilirken dikkat edilen adımların 2 - 3 tanesi çok basit bir şekilde ülkemizde düzene sokulabilir.

Bir diğer yandan okulların kalitesini arttırmak için atılacak adımlar hiçbir zaman tek taraflı olmaz. Türkiye’deki devlet üniversiteleri ya da özel üniversiteler olsun öğrenci, akademisyen ve devlet tarafından atılacak ortak adımlar ile ileri bir seviyeye çıkar. Ayrıca okul sayısının artması ya da benzer adımlar hiçbir zaman okul kalitesini arttıracak bir etken olmamıştır. Dünyanın en iyi okulları arasına girmek için daha teknik ve somut adımlar atılarak okullarımızın kalitesi arttırılmalıdır.

Türk Üniversiteleri: Öğretme ve Öğrenim Kalitesinin Arttırmak

Belki de okullarımızın listeye girememesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi öğretme ve öğrenim kalitesidir. Türkiye’deki üniversiteler 2020 yılı itibari ile büyük artış yaşadı. Fakat maalesef okulların eğitim kalitesi istenilen seviyeye ulaşamadı. Bu durum aslında öğrenci başına düşen akademisyen sayısı ile ölçülebilir. Bu rakam ülkemizde oldukça düşük seviyelerde. Fakat ülkemizdeki genç nüfusun fazla olması aslında bu anlamda bizlere umut veriyor. Ama yine de daha kaliteli ve teorik öğretmeye yönelik akademisyen eksikliğimiz devam ediyor.

Türk Üniversiteleri ve Öğrenciyi Araştırmaya Yönlendirmesi

Dünyada üniversite sıralaması belirlenirken ikinci dikkat edilen nokta Araştırma kısmıdır. Bu etken aynı öğretme kalitesi gibi bir anda olacak bir şey değil. Bu yüzden de üzerinde uzun süre çalışılması gereken bir etkendir. Akademisyenler ve öğrencilerin üzerine düşmesi gereken bu adım devlet tarafından da desteklenmelidir. Zaten Türk üniversiteleri arasında dünya sıralamasına giren okullara baktığımız zaman hepsinin araştırmaya fazlası ile önem verdiğini görürüz. Okullarımız araştırmaya yönelik çalışmalar yaparak okullardaki pek çok eksikliği ortadan kaldırabilir.

Türk Üniversitelerinin Uluslararası Görünümü

Dünya artık internet çağına geçti. İnternet çağı da beraberinde pek çok yeniliği insanlara sunmaya başladı. Bu yeniliklerden bir tanesi de keşfetme ve tanımanın tamamen online olarak gerçekleşmesi. Öğrenciler de okulları ilk olarak sanal ortamda tanıyor. Okulların web sitelerini ziyaret ederek okullar hakkında fikir sahibi oluyor. Bugün baktığımız zaman yabancı okulların bu yüzden internet sitelerine fazlası ile ağırlık verdiğini görürüz. Fakat ülkemizde üniversiteler web sitelerine hiç ağırlık vermiyor. Ağırlık vermediği gibi de sitelerinin oluşumlarını tamamen yanlış yapıyor. Bu adım okulların kalitesini arttıracak son derece basit ve ücretsiz bir adımdır.

Okul ve Sanayi İş Birliği

Üniversite sanayi iş birliği aslında pek çok farklı noktada işlenir. Örneğin okulların patent alması ve bu patenti satabilmesi de aslında bu başlık altındadır. Maalesef ülkemizde üniversite sanayi iş birliği adı altında hiç de önemli çalışmalar bulunmuyor. Üniversitelerimiz elde ettikleri patentleri satamıyor. Bu durumun ortadan kalkması için de devlet tarafından okullarımıza bir düzenleme yapılması gerekiyor. Okulların bu durumu dile getirmesi kısa sürede kendileri adına olumlu sonuçları doğuracaktır. Ayrıca sanayilerin artık daha fazla üniversiteler ile iç içe çalışması da önemli bir karar olacaktır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek Türkiye’deki üniversiteler sıralaması hakkında detaylı videolar izleyebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret ederek de Türk üniversiteleri ve dünya sıralamasındaki yerleri hakkında çok daha detaylı yazılar okuyabilirsiniz. Aba Kariyer web sitesinden de hem ülkemizde hem de yurt dışındaki üniversiteler hakkında çok daha detaylı ve bilgilendirici içeriklere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün