Blog
Tıp Alanında Yapay Zeka Devrimi
27 Ağustos 2020
“Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileyen, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma, ses algılama gibi yeteneklere sahip, yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünü olarak adlandırılabilir. Yakın geçmişten bugüne üzerinde en çok çalışılan […]”
Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileyen, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma, ses algılama gibi yeteneklere sahip, yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünü olarak adlandırılabilir. Yakın geçmişten bugüne üzerinde en çok çalışılan konular arasında yer alıyor. Dünya bilim haritaları en fazla patent alınan alanlardan birinin bu olduğunu gösteriyor. Kısacası; yapay zeka bilgisayarların insan gibi düşünmesine olanak veriyor.
Yapay zeka; birçok alanda olduğu gibi yaşam bilimleri alanında da devrim yaratacak. Dünya genelinde sağlık hizmetleri de bu değişimden büyük oranda etkilenecek. Hatta etkilenmeye başladı bile… Makine öğrenmesi ve yapay zekanın; doktorları, hastaneleri ve hatta bütünüyle sağlık sektörünü etkileyecek konuma geleceği düşünülüyor.
Hastalıkların Teşhis Edilme Yöntemleri Farklılaşıyor
Peki; bu değişim nasıl gerçekleşecek? İlk ve en önemli konu elbette hastalıkların teşhisi… “23andMe” olarak adlandırılan bir start-up, bu konuya verilecek en iyi örneklerden bir tanesi. Tükürük ile genetik hastalıkları teşhis edecek bir yapı sunuyor. Artık hastalıkların teşhis edilme yöntemleri farklılaşıyor. Örneğin; genetik haritalar ile kanser olma potansiyeli önceden tespit edilebiliyor.
Tıp eğitimi aslında büyük oranda tecrübeye dayalı bir eğitim… Bireyin 2-3 yıllık teorik tıp eğitimi sonrasında, daha çok, gördüğü vakalar üzerinden teşhis sunması söz konusu olabiliyor. Ama yapay bir zekayı göz önünde bulundurduğumuzda farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. İnsana karşı, yapay zekanın elinde bugüne kadar o alanda çıkmış tüm makaleler, aynı zamanda ortaya çıkmış tüm vakaların raporları yer alıyor. Makine öğrenmesi ise daha derin bir öğrenme biçimini destekleyerek hastalığın temel sebeplerini ortaya çıkarabilecek verileri değerlendiriyor ve ilişkileri buluyor. Üstelik her bilgi bir sonraki sefer için daha etkin olmayı sağlıyor.
Yapay Zeka ve Robotlar Ameliyatlara Destek Oluyor
Tıp alanında bir başka önemli konu ise ameliyatlar. Artık yapay bir zekanın ve robotların yer aldığı ameliyatlar ya da ameliyathanelerle karşılaşıyoruz. Doktorlara destek oluyorlar. Ameliyat öncesinde hastanın verilerini analiz ederek cerrahlara yol gösteriyorlar. Yeni ve daha etkin cerrahi teknikler geliştirebiliyorlar.
Yapay zekânın insan hayatını kurtaracağı bir başka alan da elbette acil servis… Trafik kazası neticesinde acil servise gelen bir hastayı düşünelim; teşhis ve etkin bir tedavi için incelenmesi gereken pek çok unsur olabiliyor. Fakat; yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde veriler çok daha hızlı derlenip, analiz edilerek doktorlara sunulabiliyor.
Yapay Zeka İlaç Sektöründe Avantaj Sağlıyor
Yapay bir zekanın kullanıldığı bir başka önemli alan ise ilaç sektörü… İlaç geliştirmek oldukça maliyetli bir süreç… Maliyetin ötesinde zaman alan bir süreç… İlaç geliştirme sürecinde pek çok adım makine öğrenmesi sayesinde çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirilip, denenebiliyor. Bu durum uzun yıllar sürebilecek çalışmaların süresini kısaltarak ilaç sektörü için önemli bir avantaj sağlıyor.
Bir başka önemli alan ise kişiye özel tedavi imkanları… Yapay zekanın mümkün olan en kısa sürede bireye uygun ilaçların ve tedavilerin bulunmasına ve uygulanmasına olanak verdiği biliniyor. Tek tip tedavinin yerine kişiye özel tedavi, terapi ve ilaçlar alıyor. Böylelikle hastanın çok daha hızlı iyileşmesi ve daha uzun yaşaması mümkün oluyor.
Yapay zekanın sınırları ne kadar zorlayabileceği henüz bilinmiyor. Tıp alanında yapay zeka sayesinde hasta sayısının olabildiğince azaltılması ve doğru teşhisler ile kalıcı tedaviler sağlanabilmesi hedefleniyor. Konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, YouTube kanalına abone olabilirsiniz.