Blog

Stratejik Yetenek Yönetimi ile Geleceğinizi Planlayın

26 Ekim 2020

“Stratejik yetenek yönetimi ileriye dönük hayaller kuran kişiler için önemlidir. Özellikle gençlerin stratejik plan kurmaları, hayatlarının geri kalanı için hayati bir öneme sahiptir. İhtiyaçlar, finansal yeterlilik, stratejik hedefler, beceri, ihtisas […]”

Stratejik yetenek yönetimi ileriye dönük hayaller kuran kişiler için önemlidir. Özellikle gençlerin stratejik plan kurmaları, hayatlarının geri kalanı için hayati bir öneme sahiptir. İhtiyaçlar, finansal yeterlilik, stratejik hedefler, beceri, ihtisas ve ilgi alanlarının göz önünde bulundurulması ile gençlerin ya da ileriye dönük projesi olan kişilerin bir plan yapması ve plan doğrultusunda ilerlemesi gerekmektedir. Bu planların yapılma süreci ve izleneceği yollarda da bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Stratejik Yetenek Yönetimi Planlama Süreleri

Genellikle planlarımız kısa vadeli olabiliyor. Fakat ciddi anlamda büyük projelere imza atmak isteyen kişiler planlarını daha uzun bir zaman aralığına atmalıdır. Bu süre ise minimum 3 aydan başlamalı ve 3 ayın sonunda ise yeni bir plan yapılmalıdır. Başarılı planlar genellikle 3 ay, 6 ay, 12 ay ve 24 ay olarak düzenlenmektedir. Yetenek yönetimi modelleri arasında 6 yıllık uzun vadeli planlar da çok fazla uygulanmakta ve devamında da başarıyı getirmektedir.

Yani 2020 yılında plan kurmaya başlayan bir kişi uzun vadede başarılı olmak istiyor ise 2026 yılına kadar bir plan sistemi kurmalıdır. İnsanların gelecekte ne olacağını bilmesi mümkün değildir. Sadece tahmin edebiliriz. Eğer tahminlerimiz ve planlarımız uyuşmaz ise planlarda değişiklik yapılabilir. Çünkü planlar değişiklik yapmak için uygulanır. Değişen koşullar ve durumlar göz önünde bulundurularak planlar değişikliğe uğrayabilir ve bu son derece normal bir durumdur.

Planlar Nasıl Kurulur?

Plan kurarken ilk olarak belirlenmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Stratejik hedeflerin belirlenmesi planların yapılacağı yolu bizlere gösterir. Daha sonra ise ihtiyaçların belirlenmesi ve ihtiyaçlara göre plana şekil vermek gerekir. Plan yaparken diğer bir önemli nokta ise ihtisas ve ilgi alanlarıdır. Yani plan yapacak kişi kendi usta olduğu alanda ve kendi sevdiği ilgilendiği alanlarda çalışmalar yapmak için plan kurmalıdır.

İnsanların sevdiği ve ihtisaslaştığı alanlarda başarılı olmaları ve planlarına uymaları çok daha yüksek bir ihtimal olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak bir de finansal yeterlilik son derece önemlidir. Çünkü planı yapacak kişinin maddi olarak kendisine yetmesi ve plan aşamalarında herhangi bir maddi ihtiyaç duymaması gerekmektedir. Finansal yeterlilik maddi ve manevi olarak plan kuran kişilere avantajlar sağlamaktadır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalında Türkiye’de yetenek yönetimi ve benzeri konular ile alakalı videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gamze Sart resmi internet sitesinden de bu ve benzer konular hakkında yazılmış makalelere ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün