Blog

Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri Nelerdir?

15 Aralık 2020

“Sosyal girişimciler topluma fayda sağlayan önemli aktörlerdir. Herhangi bir fayda ya da kar amacı gütmeden toplum sorunlarına çözüm bulmayı hedefleyen bu aktörler, toplumsal sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Sosyal girişimcilik faaliyetleri […]”

Sosyal girişimciler topluma fayda sağlayan önemli aktörlerdir. Herhangi bir fayda ya da kar amacı gütmeden toplum sorunlarına çözüm bulmayı hedefleyen bu aktörler, toplumsal sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Sosyal girişimcilik faaliyetleri bu anlamda her toplum için son derece önemlidir. Aslında sosyal girişimciler de kendilerine ticari işletme mantığına sahip bir yol çizebilmektedirler. Sonuca ulaşmak için sosyal girişimcilerin yeni yöntemler aradıkları, mevcut sistemleri değiştirdikleri ve yeni yaklaşımlar benimsedikleri görülmektedir.

Ticari işletmelerin amacı karlarını maksimize etmek iken sosyal girişimlerin amacı toplumsal faydayı en üst seviyeye çıkarmaktır. Sosyal girişimciler bu hedeflere ulaşmak için çok sayıda araç kullanmaktadır. Araç olarak sosyal girişimcilerin herhangi bir sivil toplum kuruluşundan destek aldığı ya da herhangi bir kuruluşla bağlantı kurmadan bağımsız bir şekilde toplumsal hareketlere liderlik ettiği görülebilmektedir.

Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri Diğer Girişimlerden Nasıl Ayrılıyor?

Sosyal girişimcilik faaliyetleri yürüten kuruluşlar toplumsal sorunların çözümünde bir girişimci mantığı ile soruna yaklaşmaktadır. Bu kuruluşların amaçları diğer kuruluşlardan farklı olduğu için, sosyal girişimcilerden oluşan kuruluşlar herhangi bir ticari kuruluştan ayrılmaktadır. Ticari girişimlerin amacının kar maksimizasyonu olması nedeniyle bu girişimlerin hiçbirinin de topluma yönelik sosyal fayda çıkaramayacakları düşüncesi doğru değildir. Yalnızca ticari girişimlerin temel amacı kar maksimizasyonu olduğundan ticari oluşumlar, sosyal girişimlerle aynı kulvarda faaliyet göstermemektedir. Sosyal girişimler karlarını optimize ederken sosyal faydayı maksimize etmeye çalışırlar. Yoksa sosyal girişimler de kendi varlıklarını sürdürmek zorunda oldukları için ticari kuruluşlar gibi yaşamsal faaliyetler göstermektedir.

Türkiye’de Sosyal Girişimler Ne Durumda?

Türkiye’deki sosyal girişimlere ilişkin istatistiki veriler kısıtlıdır. Dünya genelinde bu konuda somut verilere ulaşmak Türkiye dışında diğer ülkeler bazında daha mümkündür. Hatta gelişmiş ülkelerde sosyal girişimlere ilişkin verilerin yanı sıra bu girişimlerin ülkeye ne kadar istihdam sağladıklarına ilişkin bilgiler de mevcuttur. Birleşik Krallık ’tan elde edilen verilere bakıldığında 70 bin sosyal girişimin ülkede 1 milyon istihdama yol açtığı görülmektedir. Bu durum sosyal girişimlerin faaliyet gösterdikleri topluma maddi ve manevi anlamda çok ciddi kazançlar sağladığını ortaya koymaktadır. Sosyal girişimler dünya genelinde pek çok konu üzerinde yürütülmektedir.

Sosyal girişimcilik faaliyetleri sosyal dayanışmayı geliştiren önemli bir kavramdır. Sosyal dayanışma içerisinde en önemli motor güç, sosyal inovasyonu da oluşturan sosyal girişimciliktir. Konu hakkında görüş ve sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Güncel konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün