Blog
Şirketlerde İnovasyon Stratejisi Nasıl Belirlenir?
9 Aralık 2020
“İnovasyon ve girişimcilik şirketlerin olmazsa olmaz iki önemli konusudur. Şirketlerde inovasyon stratejisi doğru bir şekilde belirlenmelidir. Şirketlerde inovasyon uygulamak söz konusu olduğunda pek çok yöntem bulunmaktadır. İnovasyon mevcut olan bir […]”
İnovasyon ve girişimcilik şirketlerin olmazsa olmaz iki önemli konusudur. Şirketlerde inovasyon stratejisi doğru bir şekilde belirlenmelidir. Şirketlerde inovasyon uygulamak söz konusu olduğunda pek çok yöntem bulunmaktadır. İnovasyon mevcut olan bir süreci değiştirmek ya da yeni bir süreç oluşturmaktır. Mevcut olan bir süreci değiştirmenin farklı yolları bulunmaktadır.
Şirketler varlıklarını sürdürebilmek için şirket içinde ve şirket dışında inovasyon yapmaya sürekli olarak ihtiyaç duymaktadır. İnovasyon için şirketlerde benimsenen stratejiler, şirketlerin gelişimi için son derece önemlidir. Bir şirket ‘tartışmasız lider’ olma rolüne bürünebilir. Bu strateji çok riskli olmakla birlikte başarılı olunduğu takdirde şirketler için ödüllendiricidir. Tartışmasız liderliği hedefleyen firmanın amacı, bir sektörün ya da pazarın liderliğidir.
Şirketlerde İnovasyon Stratejisi Nelerdir?
Şirketlerde inovasyon stratejisi olarak rakiplere yönelik benimsenen stratejiler de dikkat çekmektedir. ‘Rakipleri Olmadıkları Yerde Vurma’ stratejisi olarak adlandırılan stratejide yaratıcı taklitçilik önemlidir. Yaratıcı taklitçilikte diğer şirketlerin daha önceki başarılarından yararlanmak söz konusudur. Burada taklitçi şirket, adından da anlaşılacağı üzere yeni bir ürün ya da hizmet geliştirmemektedir. Mevcut olanda değişiklikler yaparak farklılaştırmaktadır.
Piyasada olan bir ürün ya da hizmet mevcut halinden daha ileriye götürülmeye çalışılır. Şirketlerin yenilikçilik söz konusu olduğunda uyguladıkları bir diğer strateji ile farklı bir amaç güdülmektedir. Bu yeni stratejide şirketlerde kontrol hedeflenmektedir. Şirketler bu strateji ile birlikte daha dar bir alanda monopol olmayı hedeflemektedir. Bu stratejiyi uygulayan şirketler, rakiplerini öyle bir duruma getirmek ister ki en sonunda rakipleri kendisi ile rekabet edemeyecek durumda kalır.
Sistemli İnovasyon Nedir?
Şirketler tarafından benimsenen olumlu yenilikler aslında şirketler adına büyük bir fırsattır. İnovasyon, şirketlerin sektörde; mekânsal, zamansal ve maliyet alanlarda fark getirmesidir. Bu durum bazı şirketlerin düzenli bir politikası haline gelebilir. Sistemli inovasyonda yapılması hedeflenen değişiklikler için amacı olan örgütlü bir arayış gündeme gelmektedir. Sistemli inovasyonu amaçlayan şirketler için bu süreç devamlılık arz etmektedir. Bu şirketlerde zamanla inovasyon disiplini meydana gelmektedir. Şirketlerin gelişim sürecinde nitelikli bir üst yönetim oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Nitelikli bir üst yönetim oluşturmayı başaramayan şirketler birkaç sene sonra ciddi anlamda bir krizin içinde kendini bulabilir.
Şirketlerde inovasyon stratejisi şirketin mevcut durumu dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu konu hakkında fikir ve sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.