Blog

Online Eğitim Nasıl Olacak? Daha Verimli Olabilir mi?

6 Mart 2021

“Pandemi ile birlikte online eğitim yönteminin daha sık kullanıldığını görmekteyiz. Aslında pandeminin eğitim sistemlerinde değişikliği zorunlu kılması, eğitim adına önemli bir gelişme olmuştur. Pandemi ile hız kazanan online eğitim yönteminin […]”

Pandemi ile birlikte online eğitim yönteminin daha sık kullanıldığını görmekteyiz. Aslında pandeminin eğitim sistemlerinde değişikliği zorunlu kılması, eğitim adına önemli bir gelişme olmuştur. Pandemi ile hız kazanan online eğitim yönteminin pandemiden sonraki süreçte de devam edeceği görülmekte. Haliyle bundan sonraki süreçte online eğitim nasıl olacak sorusu merak ediliyor.

Online eğitimin gittikçe; liselerde, üniversitelerde, ilkokullarda ve hatta yuvalarda dahi tercih edileceği görülüyor. Artık şirketlerin iç eğitimlerinde de online eğitimler tercih ediliyor. Bu anlamda; online eğitimde büyük bir değişimle karşı karşıyayız. Son zamanlarda online eğitimle ilgili pek çok soru bana da yöneltiliyor. Herkes online eğitimin geleceğini gerçekten sorgulamaya başlamış durumda.

Online Eğitim Nasıl Olacak? Online Eğitim Nereye Gidiyor?

Şu an gördüğümüz online eğitim, gerçekte istediğimiz bir düzeyde online eğitim mi? Bu soruya yönelik olarak sizinle önemli bir konu paylaşmak istiyorum. Bildiğimiz gibi online eğitim eskiden beri var olan bir eğitim yöntemiydi. 1990 yılından sonra belli bir düzeyde, kapalı online eğitimler devredeyken özellikli bir eğitim için özel hazırlanmış videolar kişilere gönderilmekteydi.

O zamanlar diskler vasıtasıyla bu eğitimleri izliyor ve dinliyorduk. O dönemlerde belki gelecekte online eğitim nasıl olacak sorusunu bugünkü duruma göre cevaplamak pek mümkün olmazdı. 2000'li yılların sonrasında online eğitimin yaygınlaştığına tanık olduk.

Online eğitimlerin yaygınlaşması ile; Udemy, Edx, Coursera eğitim platformları hızla gelişme göstermiştir. Uzaktan eğitim anlamında Türkiye’nin de başarıları bulunuyor. Yani bu süreçte Türkiye’de uygulanan uzaktan eğitim yöntemi dünya çapında ses getirmiştir. Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen uzaktan eğitimler dünyanın prestijli üniversitelerinin dahi dikkatini çekmiştir. Üniversite eğitiminin belli bir şekilde ve belli bir başarıyla nasıl yürütüldüğünü Türkiye örneği üzerinden gözlemlemek mümkün olmuştur. Türkiye için bu konunun ciddi anlamda önemli olduğu söylenebilir.

Çünkü Türkiye’de genç nüfus sayısı oldukça fazla durumda. Bu genç nüfusun yalnızca belli bir kısmı üniversitelerin örgün öğretimlerinde yer alıyordu. Bu anlamda Türkiye 2.eğitim ya da uzaktan eğitim olarak Anadolu Üniversitesi’nin sunduğu imkanları kullanmıştır. Anadolu Üniversitesi tarafından uygulanan projenin müthiş bir proje olduğu söylenebilir. Bu sayede öyle ya da böyle önemli bir proje hayata geçirilmiştir.

Bugün çok sayıda genç, üniversite okurken ikinci diplomalarını da Anadolu Üniversitesi’nden almaya hak kazanmışlardır. Bunun dışında; çalışan genç nüfusun eğitim için fırsat bulamamaları sorunu da Anadolu Üniversitesi’nin sunduğu online eğitim ile ortadan kalkmıştır.

Online Eğitimin Önemi

Gelecekte online eğitim nasıl olacak sorusuna gittikçe daha somut cevaplar verebiliyoruz. Bugün elime geçen CV’lere baktığımda, Anadolu Üniversitesi eğitiminin öğrenciler tarafından tamamlanmış olduğunu görüyorum. Ben Stanford Üniversitesi’nde iken bizzat Coursera’nın kuruluşuna ve büyümesine tanıklık yaptım. Türkiye’ye döndükten sonra da İstanbul Üniversitesi’nin 2.eğitimde büyük bir başarı sağladığına tanık oldum.

İstanbul Üniversitesi 2.eğitimde büyük bir fark yaratarak öğrencilere son derece faydalı olmuştur. Burada verilen eğitim, aslında Anadolu Üniversitesi tarafından öne çıkarılan bir eğitim modelinin daha gelişmiş ve daha faydalı bir şeklini sunmuştur. Çok önemli alanlarda eğitimler Auzef üzerinden başarılı bir şekilde sürdürülmüştür.

Uzaktan eğitim söz konusu olduğunda bu konuda en önemli başarı Anadolu Üniversitesi’nden sonra Auzef’e aittir. Bu eğitimlerin önemi, pandemi döneminde kendini daha da fazla göstermiştir. Stanford Üniversitesi ve diğer önemli üniversitelerin toplantılarına katıldığımda, konuşmalarda online platformlar gündemdeydi. Bu konuda hocalara ciddi anlamda bir baskı kurulmaktadır. Bu baskı, hocaların muhakkak YouTube kanalı açmaları ve kurmaları üzerinedir. Her hocanın muhakkak bir YouTube kanalı açmaları gerektiği söylenmektedir.

Özellikle bu pandemi sürecinde, Türkiye’de iki aşamada kapanma yaşadık. Bunlardan ilki Mart ayında yaşadığımız birinci kapanma olmuştur. Bu süreçte bir an önce, bütün eğitim kurumları hızlı bir şekilde online eğitim sürecine geçmiştir. Bu sistemler öyle ya da böyle bir şekilde yönetilmiştir. Elbette çok ciddi şikayetler ve sorunlar da bu süreçte online eğitim anlamında yaşanmıştır. Tüm sorunlara rağmen bu eğitimler bir şekilde yürütülmeye çalışılmıştır. Bu durum, online eğitim sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Online eğitim nasıl olacak konusu hakkında soru ve görüşleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Güncel konular hakkında hazırlanmış videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün