Blog
Mutluluğun Tanınması
1 Ağustos 2020
“Mutluluk, sözlük karşılığı olarak; saadet, bahtiyarlık, istenene eksiksiz olarak ulaşmaktan duyulan kıvanç anlamlarına geliyor. Kimi kaynaklarda “yaşam doyumu” kavramıyla birlikte kullanılıyor. Elbette mutluluk hakkında yapılan tek tanımlamalar bunlar değil. Şimdiye […]”
Mutluluk, sözlük karşılığı olarak; saadet, bahtiyarlık, istenene eksiksiz olarak ulaşmaktan duyulan kıvanç anlamlarına geliyor. Kimi kaynaklarda “yaşam doyumu” kavramıyla birlikte kullanılıyor. Elbette mutluluk hakkında yapılan tek tanımlamalar bunlar değil. Şimdiye kadar mutluluğa dair sayısız tanım yapılmış ve mutluluk kriterleri her insana göre farklılık gösteriyor.
Mutluluk, insanlık var olduğu günden bugüne kadar üzerine en çok düşünülen ve fikir üretilen ve soru sorulan kavramlardan bir tanesi… Bu olgu, bir amaç mı yoksa bir araç mı? Maddi değerler mi insanı mutluluğa ulaştırıyor yoksa manevi değerler mi? Toplumdan izole yaşayan biri mutlu olabilir mi? Mutsuzluğu yaşamamış birinin mutlu olabilmesi mümkün mü?
Mutluluk Bir Yaşam Amacı Mı?
Kimi düşünürler insanın yaşam amacının mutluluk olduğunu ileri sürüyor. Buna karşılık; 19. yüzyılda filozof John Stuart Mill tarafından, mutluluğun doğrudan bir amaç olarak görüldüğünde mutlu olunamayacağı düşüncesi ortaya atılmıştır. Mill, asıl önemli olanın insanın gerçekten isteyerek yaptığı ve kendisini mutluluğa ulaştıracak şeylerin ne olduğunu keşfetmesi olduğunu savunmuştur. Bu noktada; Mill’in bilinçli farkındalık halinden söz ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Anlık Mutluluk Yerine Hayat Memnuniyeti
Mindfulness mutluluk kavramını değil memnuniyet kavramını ön plana çıkaran bir anlayış. “Happiness” değil “Contentedness” kavramını odak noktasına koyuyor. Mutluluk anlık hazlar neticesinde edindiğimiz bir duygu. Yediğimiz bir çikolata ya da izlediğimiz bir film bizi birkaç saatliğine mutlu ediyor olsa da yaşanılan bu mutluluk hali kalıcı olmuyor. Fakat; hayat yolculuğumuz sırasında gerçekleştirdiğimiz hedeflerden elde ettiğimiz kalıcı haz, memnuniyet duygusuna karşılık geliyor. Mindfulness’ın asıl odak noktasını bizi sıfır noktasında, dengede tutan içsel farkındalık ve bu farkındalık neticesinde ortaya çıkan memnuniyet hali oluşturuyor.
Düşüncelerinizi Seçmekte Özgürsünüz
Peki mindfulness hayat memnuniyetine ulaşmamıza ne gibi bir katkı sunuyor? Mindfulness zihnimizdeki kaygılardan uzaklaşarak yaşadığımız ana odaklanmamızı sağlıyor. Bizler yaşam şartlarının bizi bugün getirdiği noktada; yaşadığımız stres ve kaygıları zihnimizde tekrar tekrar canlandırabiliyoruz. Ya da kaygılarımız tamamen gelecekle ilişkili olduğu için kaygıdan kurtulmak son derece güç olabiliyor. Yani kaygılarımız, çoğu zaman zihnimizin geçmiş ya da geleceğe odaklanması neticesinde ortaya çıkıyor. Bilinçli farkındalık ise bize neyi düşüneceğimizi seçme şansı veriyor.
Bilinçli farkındalık iç huzuru ve dolayısıyla hayat memnuniyetini arttırmaya yardımcı oluyor. Memnuniyet duygusu ancak sahip olunanların farkına varılmasıyla elde edilebiliyor. Mindfulness ile ulaşılan bilinç düzeyi aldığımız bir nefesi gerçekten hissederek almamızı ya da yediğimiz bir yiyeceğin keyfini sonuna kadar çıkarmamızı sağlayabiliyor. Bireyin, kendi içindeki gücün farkına varması, olumlu özelliklerini keşfetmesi, yetenekli olduğu alanlarda gelişimine katkı sağlaması öznel iyi oluş halini arttırmaya yardımcı oluyor.
Mindfulness, mutluluk ve memnuniyet gibi konular hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ya da sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, web sitesini ziyaret edebilir ya da YouTube kanalına abone olabilirsiniz.