Blog

Matematik ve Özgüven Eksikliği Arasındaki Bağlantı Nedir?

15 Şubat 2021

“Öğrencilerimiz arasında zaman zaman, özellikle matematik derslerinde özgüven eksikliği direkt fark ediliyor. ‘Ben zaten yapamam’ ya da ‘denedim ama yapamıyorum’ gibi laflar çokça duyuluyor. Çocuklarda bulunan travmalar veya ailedeki boşanma […]”

Öğrencilerimiz arasında zaman zaman, özellikle matematik derslerinde özgüven eksikliği direkt fark ediliyor. 'Ben zaten yapamam' ya da 'denedim ama yapamıyorum' gibi laflar çokça duyuluyor. Çocuklarda bulunan travmalar veya ailedeki boşanma süreçleri gibi yaşanmışlıklar matematik dersinde özgüven kaybına sebep olabilir. Matematik ve özgüven, ilk etapta size farklı gelebilir. Bir öğrencinin matematik dersindeki başarısızlığı farklı noktalara bağlanabilir. Fakat bu durum rastgele söylenen bir şey değil. Bu durum tamamen beynimizin çalışma prensibi ile alakalıdır. Görünüşlerimiz farklı olsa da vücut işlevselliklerimiz aynıdır.

İnsan beyninde matematik ve özgüven konularının işlendiği kısımlar birbirlerine oldukça yakın. Özgüven konusunu müzik ile de bu yüzden bağdaştırırlar. Bu yüzden müzik ve matematik ile uğraşan insanlarda hep bir özgüven vardır. Özgüven ilk olarak o konudaki öğrencinin iyi olmasından kaynaklanmıyor. Beyinsel anlamda da insanların yatkınlıklarından dolayı özgüven özellikle matematik ve müzik ile geliyor. Bu yüzden de matematik çok ufak şeylerden etkilenir.

Ufak Şeylerin Matematiği Etkilemesi

www.youtube.com/watch?v=NF8w2CcPp6M&

Daha öncede dediğimiz matematik çok ufak olaylardan etkilenebilir. Bir çocuğun kardeşinin olması veya annesinin işe başlaması matematiği etkiler. Hatta çocuğun arkadaşları arasında küçük düşürülmesi bile ilerleyen süreçte matematik becerisini değiştirir. Küçük çocuklarda öğretmenlerin tutumları da bu süreci tetikler. Öğretmenlerin inatla matematik zordur ya da herkes bu dersi yapamaz gibi lafları da çocuklarımızda matematik başarısının düşmesine neden olur.

Bu yüzden öğretmenlerin de bu anlamda konuşma dillerini doğru seçmesi gerekir. Bazen çok ufak bir kelime bile bu süreci başlatır. Bu kelimeler size ilk söylediğiniz zaman gereksiz ya da önemsiz gelebilir. Fakat karşınızdaki çocuklarda bu kelimeler bir noktada yer edinir. Maalesef bu durumların üzerinde ülkemizde fazla durulmuyor. Toplumsal anlamda matematik dersinin ve matematiğin kolay olduğunu çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Bu sayede ülkemizdeki sorunların üzerinden gelebiliriz.

Matematik ve Özgüven Eksikliği

Ülkemizde çok önemli iki farklı sıkıntı göze çarpıyor. Bunlardan bir tanesi tabi ki de matematik. Bir diğeri ise yabancı dil. Henüz bu iki sorunu aşamamışken bir diğer sorunda yakında bizler ile buluşacak. Üçüncü büyük sıkıntı da kodlama alanında gerçekleşecek. Bu süreç içerisinde ilk iş çocuklarımıza düşmüyor. Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir diye düşünüyorsak ilk olarak aileler, öğretmenler ve danışmanlar olarak söylemlerimize dikkat etmemiz gerekir. Şekillendirmek, yapabileceklerine inandırmak ve öğrencilerin bu alanlarda yetkinliklerine kanaat getirmek gerekiyor.

Kelimeler insanların hayatlarında son derece sihirlidir. Özgüven düşüşlerini engellemek için de kelimelerin tılsımına inanmanız gerekir. Öğrencilerinizin yapabileceklerine inandırdığınız zaman değişimin de başladığını göreceksiniz. Doç. Dr. Gamze Sart dünyadaki en iyi IQ testi olan Wisc 5 kullandığında da bu sorunu gözler önüne seriyor. Çocukların çok yüksek IQ skoru olmasına rağmen matematik notlarının düşük olduğunu söylüyor. Çocukların hangi yaş aralığında ya da hangi sınıflarda bir sıkıntı yaşadığı bu testler ile görülmekte.

Çocukların bir sürece kadar matematik notları çok iyi gelirken o süreçten sonra yaşadığı düşüş ile bu durum anlaşılıyor. Daha öncede dediğimiz gibi o süreç her şey olabilir. Dış görünüş özgüven eksikliği yaşamaya sebep olabilir. Hatta öğretmen değişiklikleri bile öğrencilerin sorun yaşamasına sebep olur. Özellikle öğretmen etkisi 0 - 6 yaş aralığından sonra çok sık görülür. Bu dönemlerde öğrenciler öğretmenlerinin her hareketine dikkat eder. Öğretmenlerin çocuklar üzerindeki en ufak bir bakışı ya da küçük görüşü matematik ve özgüven düşüşünü beraberinde getirir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından özgüven eksikliği belirtileri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aba Psikoloji web adresini ziyarete ederek cesaret eksiliği ve bunun derslere etkileri gibi konularda destek alabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret ederek de çocuklardaki özgüven düşüşlerinin nedenleri hakkında detaylı blog yazılarına ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün