Blog

Kariyerimizde Bağlanma Teorisi

23 Kasım 2020

“Kariyerde bağlanma teorisi insan kariyerini etkileyen önemli bir kavramdır. Bu teori dört farklı davranış şekli ile karşımıza çıkmaktadır. Bu davranış şekilleri de yaşam boyu kariyerimizi ve yaşantımızı etkilemektedir. Bu durum […]”

Kariyerde bağlanma teorisi insan kariyerini etkileyen önemli bir kavramdır. Bu teori dört farklı davranış şekli ile karşımıza çıkmaktadır. Bu davranış şekilleri de yaşam boyu kariyerimizi ve yaşantımızı etkilemektedir. Bu durum 6 yaşa kadar oluşmaktadır. Bu oluşum sürecinin ilk üç yılı son derece önemlidir. Bu süreçte annenin çocuk üzerindeki dikkati değerlidir. Anne bu süreçte çocuğunun davranışlarına yeterince dikkat göstermelidir. Bu süreç ‘Attention’ olarak isimlendirilmektedir.

Anne bu süreçte çocuk ile konuşurken çocuğa dikkatini vermelidir. Bu dikkat verme durumunu da çocuğuna hissettirmelidir. Anne, çocuğu ile konuşurken onun yüzüne, gözlerinin içine bakarak konuşmalıdır. Anne mümkünse çocuğuyla aynı hizada konuşmaya gayret etmelidir. Bu süreçte, anne çocuğuna dikkat gösterdikten sonra bu dikkat sürecini diğer eylemleri ile desteklemelidir.

Bağlanma Teorisi Davranışlarla Desteklenmelidir

Bağlanma teorisi beraberinde pek çok davranış kalıbının birlikte yürütülmesini gerektirmektedir. Anne ve çocuk ilişkilerinde annelerin uyması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar arasında anne ve çocuk ilişkilerine yönelik bazı davranış kalıpları dikkat çekmektedir. Annenin çocuklara doğru onaylar vermesi gerekmektedir. Bu durum son derece önemlidir. Bu onaylamanın çocuğun onaylı davranışlardan yola çıkılarak yapılması gerekmektedir.

Çocuğun yaptığı doğru bir hareketten sonra annenin onaylaması çocuğun gelişimine katkı sağlamaktadır. Anneden doğru ve olumlu bir onaylama gelmediği zaman çocukta bir geriye çekilme başlamaktadır. Çocuk konfor alanında kalmaya devam etmektedir. Çocuk bundan sonra geri çekilme davranışı sergileyerek konfor alanı sınırları içerisinde bir hayat sürdürmektedir.

Ailelerin ‘Kabul Etme’ Davranışı

Ailelerin çocuklara karşı ‘kabul etme’ davranışı sergilemeleri son derece önemlidir. Yani arkadaşları bir şeyi başarmış olmasına rağmen kendi çocuğu başarısız oldu diye kıyaslama yapmak doğru değildir. Ailelerin, çocuklarının durumlarını kabul etmeleri gerekmektedir. Anne başta olmak üzere çocuğun olduğu gibi kabul edilmesi süreç için önemli sayılmaktadır. Yani çocuğun her başarılı davranışı onaylanarak kabul ediliyorsa hataları ya da başarısızlıkları için de aynı davranış sergilenmelidir.

Bu sayede çocuk, hayatta başarısız olduklarından dolayı korku beslemeyecektir. Bu davranış kalıpları dışında çocuğun özgür bırakılması da son derece önemlidir. Özgür bırakmak güvenlik sağlanarak gerçekleştirilmelidir. Çocuk gelişiminde bu hususlar hayati öneme sahiptir. Kariyerimizde bağlanma teorisi de bu yaklaşımla gelişen ve geleceğimizde etkili olan bir yaklaşımdır.

Bağlanma teorisi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Psikoloji ve davranış bilimleri ile ilgili videolara ulaşmak için de aba Psikoloji YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?