Blog
İş Bulmak: Kariyer Hedefiniz için Kendi Şansınızı Nasıl Yaratırsınız?
3 Ocak 2021
“İş süreçleri her geçen gün gelişmekte ve değişmekte. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi bu anlamda mesleklere ciddi etkilerde bulunuyor. İş süreçlerini direkt olarak etkileyen önemli bir unsur yapay zeka. Yapay […]”
İş süreçleri her geçen gün gelişmekte ve değişmekte. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi bu anlamda mesleklere ciddi etkilerde bulunuyor. İş süreçlerini direkt olarak etkileyen önemli bir unsur yapay zeka. Yapay zekanın pek çok sektörde öne çıkması, iş süreçlerini köklü bir değişikliğe uğratmakta. Bu durum iş bulmak için şans yaratmak faktörünü ortaya çıkarıyor.
Çünkü herhangi bir alanda yapılan çalışmalar, o alanda yaşanan gelişmeler sonucunda yapay zeka ile yapılacak bir çalışma haline dönüşebiliyor. Bu konuda şans faktörü dikkat çekmekte. İnsanların şans olayına müdahale edemediği düşünülebilir. Ancak Harvard Üniversitesi şans faktörüne farklı bir yorum katmakta. Harvard Üniversitesi’ne göre insanlar şans faktörünü de yönetebilmeli.
İş Bulmak İçin Şans Faktörünü Yönetebilmek
Harvard Üniversitesi’nin bu yönde yaptığı açıklama gerçekten de dikkat çekici. Yani insanlar için belki de başarısızlık durumunda söylenebilecek en kolay cümle ‘Şans böyleymiş’ ifadesi olabilir. Ancak insanların, içerisinde bulundukları sistemde şans faktörünü yönetebilecekleri bir sistemi oluşturabilmeleri gerekmekte. YÖK eskiden öğrenciyi bir şekilde mezun edeceklerini düşündükleri için kariyer anlamında ilerisine yönelik pek bir girişim yapmamaktaydı.
Katıldığım bazı toplantılarda, önemli sayılan özel üniversitelerin bazı rektörleri, kendilerine gelen öğrencilere iş bulamayacaklarını belirmekteydi. Onlara göre, işi öğrencinin kendisinin bulması gerekiyor. Bu bir bakış açısı olmakla birlikte Amerika’daki üniversiteler olaya bu şekilde bakmamakta.
Amerika’daki Üniversiteler Kariyer Anlamında Neler Yapıyor?
Amerika’daki üniversiteler iş bulmak için şans faktörünü minimum düzeye indirmekte. Yani bu üniversiteler öğrencilerin işe girmeleri için üstün bir çaba sergiliyor. Öğrencilerinin kariyer sahibi olmaları için öğrencilerine yeterli donanımı sağlamalarının yanı sıra kariyer için iş alanlarını araştırıyor. Türkiye’deki üniversitelerin bu şekilde bir yapılaşmaya ihtiyacı bulunmakta.
Boğaziçi Üniversitesi bu anlamda örnek olarak alınabilir. Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi gibi üniversitelerde kariyer anlamında girişimler olsa da bunların çapının artırılması gerekiyor. Yine benzer olarak Bahçeşehir Üniversitesi de İş Fuarı gerçekleştirdi. Üniversitelerin öğrencilerin kariyerlerine yönelik olarak İş Fuarlarından daha fazlasını gerçekleştirmeleri gerekmekte.
İş bulmak için şans faktörünü yönetebilmek günümüzde son derece önemli. Siz, kariyeriniz için şans faktörünü yönetebiliyor musunuz? Konu hakkında soru ve görüşleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Güncel konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz.