Blog

Hangi Meslekler Geleceğin Meslekleri Olacak?

18 Şubat 2021

“21.yüzyılda dünyanın girmiş olduğu dijital değişim geleceğin meslekleri kavramını da değiştirmeye başladı. Dijital dönüşüm pek çok yeni mesleği hayatımıza sokuyor. Diğer bir yandan da bazı mesleklerin yok olmasını sağlıyor. Hem […]”

21.yüzyılda dünyanın girmiş olduğu dijital değişim geleceğin meslekleri kavramını da değiştirmeye başladı. Dijital dönüşüm pek çok yeni mesleği hayatımıza sokuyor. Diğer bir yandan da bazı mesleklerin yok olmasını sağlıyor. Hem meslekleri hem de iş hayatını etkileyen tek şey dijital alandaki yenilenme değil. Aynı zamanda dünyayı etkisi altına alan küresel sorunlar da bu değişimi destekliyor. Buna en yakın örneklerden bir tanesi hepimizin bildiği gibi pandemi süreci. Covid - 19 ile birlikte küresel değişim oldukça hızlandı.

Geçmişte fazla önem verilmeyen alanlar pandemi ile zorunlu bir hal almaya başladı. Ya da adı bile bilinmeyen meslekler bir anda en iyi meslekler olarak adlandırılmaya başlandı. Diğer bir yandan pandemi insanları pek çok konuda da bilinçlendirmeyi başardı. Bu bilinçlenme ile mesleklere olan bakış açıları da değişti. Sadece çalışanlar bu süreçten etkilenmedi. Aynı zamanda üniversiteler de Covid - 19 salgını ile eğitim ve öğretim anlayışlarını değiştirdi. Her şeyi bir yana bırakırsak Gelecekte hayatımızda yer edinecek meslekler 5 başlık altında toplanıyor diyebiliriz.

 1 - Gelecekte Yaşam Bilimleri

Gelecekte önem kazanacak meslekler arasında ilk sırada yaşam bilimleri bulunuyor. Peki, yaşam bilimleri hangi alanları kapsıyor? Tıp, psikoloji, biyoteknoloji, biyomedikal ve genetik gibi alanlar yaşam bilimlerinde oldukça dikkat çekiyor. Yaşam bilimleri alanını öne çıkaran en önemli etken tabi ki de pandemi süreci. Geleceğin meslekleri arasında yaşam bilimleri 2020 - 2050 arasında önemli bir rol oynayacak. Zaten dünyada bu alanlara yapılan çalışmalar da bunu bizlere gösteriyor. Dünyanın en önde gelen firmaları yaşam bilimlerine hiç olmadığı kadar önem veriyor.

2 - Geleceğin Meslekleri Arasında Eğitim

Yaşam bilimlerinden sonra ise eğitimdir. Eğitim her zaman gelecekte yok olmayacak meslekler arasında gösterilmiştir. Nitekim gelecek te bu önemini koruyacak. Çünkü değişen dünya sisteminde insanların yeniden eğitilmesi gerekecek. Bu yüzden eğitim sektöründe bilinçli kitlesel insana çok fazla ihtiyaç duyulacak. Bilinçli insanların eğitim sektöründe artması ile birlikte insanlar eni sisteme daha kolay adapte olabilecek. Özellikle gençler açısından bu alan son derece önemli. Değişen dünya sisteminin bilincinde olan insanlar ile gençler hem bilinçli hem de kaliteli bir eğitim alabilecek.

3 - Alternatif Enerji Çalışmaları

Çevre faktörü insanlar için her zaman önem arz etmiştir. Temiz bir çevre her zaman temiz bir gelecek demektir. Fakat insanların çevre anlayışı zaman ilerledikçe kaybolmaya başladı. Bu yüzden de çevre temelli küresel sorunlar bizlere büyük sıkıntılar doğurdu. Alternatif enerji uzun süredir geleceğin en popüler meslekleri arasında gösteriliyordu. 2020 ve sonrası için alternatif enerji insanlık için şart oldu diyebiliriz. Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir ve çevreye zarara vermeyen enerji üretimi gelecekte son derece önemli olacak.

4  - Tasarım Alanının Geleceği

Geleceğin meslekleri denilince tasarım pek çok insanın aklına gelmiyor. Fakat endüstriyel tasarımı da kapsayan bu alan gelecekte son derece önemli bir rol oynayacak. Tasarım alanı diğer meslekler gibi dijital dönüşümden son derece etkilenmiş durumda. Bu yüzden hem bu alanda eğitim alan hem de eğitim almış kişilerin bunun bilincinde olması gerekiyor. Bu alandaki bireyler küresel değişimin getirdiği yeniliklere ayak uydurmalı. Yani mesleklerini akıllı şehirler gibi farklı alanlara monte etmeli.

5 - Yapay Zeka - Makine Öğrenmesi

Hem yapay zeka hem de makine öğrenmesi isimlerini son dönemlerde duymayan yok. Geleceğin meslekleri 2020 ve sonrasında büyük bir değişime girecek. Yapay zeka ve makine öğrenmesi de bu değişim olmazsa olmaz parçalarından. Bu iki meslek alanı ilk olarak insanın aklına robotları ya da benzer teknolojik çalışmaları getirebilir. Fakat yapay zeka ve makine öğrenmesi bunlardan çok daha fazlası. Tıp, eğitim ya da psikoloji gibi her türlü meslek gurubunda bu çalışmalar yer edinecek. Bu teknolojilere hakim olmak insanları ayrıcalıklı yapacak. Bu yüzden insanların bu iki alana çok fazla önem vermesi lazım.

Gelecekte Yer Bulabilmek İçin Yapmamız Gerekenler

Tüm bu meslekler ve gelecek için bilmemiz ve yapmamız gereken bazı noktalar var. 10 - 15 yıl öncesine kadar İngilizce bilmek son derece önemliydi. Fakat artık İngilizce bilmek bir zorunluluk. Bu yüzden de gençlere bir yandan İngilizce öğretmemiz bir yandan da kodlama öğretmemiz lazım. İngilizce nasıl her alan için zorunlu ise kodlama sektörü de gelecekte çok daha önemli bir hal alacak. Sadece geleceğin meslekleri için değil aynı zamanda başarılı bir kariyer için de kodlama son derece önemli.

Bu yüzden bulunduğumuz durumu iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü artık internette her türlü bilgiye kolayca erişilebiliyor. Bu kullanımı kendimiz için avantaj haline getirmemiz lazım. İyi takip, iyi bir sistem ve gençleri inandırmak eğitimcilerin başlıca görevleri. Bu sayede gençlerin bu alanlardaki yetkinliklerini arttırabiliriz. Ayrıca gençlere gençleri örnek vererek de onların bu alanlara ilgisini çekebiliriz. Çok büyük örnekler aramaya gerek yok. Bunun yerine kendilerinden 2 - 3 yaş büyük kişileri gençlere örnek vererek de önemli bir adım atılabilir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden geleceğin meslekleri ve maaşları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Mentorloops internet sitesini ziyaret ederek de gelecekte yok olmayacak meslekler hakkında içerikler bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?