Blog
Hackathon Etkinliği ve Giriş Konuşması
14 Eylül 2020
“Mentorloops firması Zoom üzerinden Hackathon etkinliği düzenledi ve oldukça yüksek bir katılım sağlandı. Belirtilen belirli alanlarda katılımcıların 1 hafta içerisinde ürün çıkarması sonucu yarışma 13 Eylül’de son buldu. Ülkemiz adına […]”
Mentorloops firması Zoom üzerinden Hackathon etkinliği düzenledi ve oldukça yüksek bir katılım sağlandı. Belirtilen belirli alanlarda katılımcıların 1 hafta içerisinde ürün çıkarması sonucu yarışma 13 Eylül’de son buldu. Ülkemiz adına oldukça önemli olan bu etkinlik için birbirinden değerli jüri üyeleri de katılımcıların projelerini değerlendirmek için bu etkinlik içerisinde yerini aldı. Ayrıca bu etkinlik sırasında sadece ortaya ürün çıkarmak ön plana atılmadı. Katılımcılar her gün saat 19.00 ile 20.00 saatleri arasında mentorluk konuşmalarını dinleme fırsatı da yakalamış oldu.
Alanlarında uzman ve saygın bu mentorlar her gün bir saat boyunca hem kendi tecrübelerini katılımcılara anlattı hem de katılımcıların merak ettiği pek çok soruya açıklık getirdi. Araştırma ve Geliştirme projelerinin ilerleyişinden biyoteknoloji çağda bizleri neler beklediğine kadar pek çok konuda katılımcılar bilgilendirildi.
Mentorloops Nedir?
Hackathon bir ya da daha fazla geliştiricinin belirli bir gün içerisinde ortaya proje çıkarması için yapılan yarışa verilen isimdir. Böyle önemli bir organizasyonun ülkemizde gerçekleşmesini sağlayan Mentorloops ise Amerika Silikon Vadisi içerisinde kurulan bir Türk şirketidir. Henüz yeni bir şirket olmasına rağmen kısa zamanda hem ülkemizde hem de Amerika’da kendisinden söz ettirmeyi başarmıştır.
Doç. Dr. Gamze Sart, Asrın Sevinç ve Aleks Göllü öncülüğünde kurulan bu şirket öğrencilerin yurt dışı eğitimi alması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Amerika gibi ülkelerde üniversite okuma süreci oldukça zorlu ve sıkıntılı geçebilir. Ayrıca öğrencilerin kendilerine uygun üniversite ve bölüm seçimleri de oldukça zor bir süreçtir. Mentorloops ise bu sıkıntıları gidermek için kurulan bir kuruluştur.
Mentorloops ilk olarak öğrencilere uygun üniversite bölüm tercihini yapılan akademi geziler ile sağlıyor. Bu akademik geziler ile öğrenciler hem okulları hem de okulda okuyan öğrenci ve eğitmenler ile birebir bağlantı kurarak okul hakkında bilgileri birinci ağızdan öğreniyor. Öğrenci daha sonra ise eğitim ve öğretim hayatı boyunca tez, makale ve staj gibi konularda Mentorloops tarafından destekleniyor.
Ayrıca öğrenci kendi alanından bir mentor ile sürekli bağlantı kurarak hayat boyu öğrenme felsefesini yakalamış oluyor. Mentorloops daha sonra ise öğrencilerin karakterlerine ve hayattaki rollerine uygun iş bularak öğrencilerin hayatlarının en zor dönemini en basit dönemine çeviriyor.
Hackathon Etkinliğinin Amacı ve Jürileri
Mentorloops tarafından düzenlenen bu etkinliğin amacı katılımcıları sadece yarıştırmak ve ortaya üst düzey bir ürün çıkarmak değil. Öğrencilerden bu 1 haftalık zaman dilimi içerisinde üst düzey bir proje beklenmiyor. Jüriler bu anlamda öğrencilerin projelerinde ilk olarak ana fikre göre puanlama ve değerlendirme yapıyor. Yani bu etkinlikte ilk önemli nokta öğrencilerin kafalarındaki planları değerlendirmek.
Ayrıca bu online Hackathon etkinliğinde birbirinden değerli Mentorlar öğrencilere kendi tecrübe ve bilgilerini aktararak bu yarışmayı aslında bir eğitime dönüştürüyor. Bu tarz etkinliklerin öğrencilerin yeteneklerini keskinleştirdiği de bilinen bir konu. Baskı altında ve kısıtlı zamanda oluşturulan ürünlerde farklı bakış açılar ile oluşan ürünlerinde başarılı olması bu etkinliğin amaçlarından bir tanesi. Acı olmadan inovasyon olmadığı için bu Hackathon etkinliği temel olarak zorlu gözükse de aslında her şey katılımcıların daha başarılı ürünler ortaya çıkarması içindir.
Mentorloops şirketi tarafından geliştirilen Hackathon 2020 etkinliği ile alakalı daha detaylı bilgi için Mentorloops resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret ederek bu ve benzeri konular ile alakalı uzman kişiler tarafından çekilmiş videolara ücretsiz olarak ulaşabilmeniz mümkün.