Blog
Günümüz Eğitim Sistemi İle Herkese Aynı Yöntemle Eğitim Verilmesi
15 Mayıs 2021
“Günümüz eğitim sistemi her öğrencinin aynı yöntemle eğitim almasına yönelik bir sistem olarak uygulanmaktadır. Ancak verimli bir öğrenme süreci için bu doğru değildir. Öğrenme söz konusu olduğunda bireylerin öğrenme biçimlerini […]”
Günümüz eğitim sistemi her öğrencinin aynı yöntemle eğitim almasına yönelik bir sistem olarak uygulanmaktadır. Ancak verimli bir öğrenme süreci için bu doğru değildir. Öğrenme söz konusu olduğunda bireylerin öğrenme biçimlerini bilmek gerekmektedir. Bireyin öğrenme biçimine yönelik olarak verilen eğitimler, bireyin verimli bir öğrenme süreci yaşamasını sağlamaktadır. Öğrenme stilinin doğru tespiti, ders çalışma süreçlerinde de yararlı sonuçlar vermektedir.
Nasıl ki her birey birbirinden farklı karakteristik özelliklere sahipse, öğrenme biçimleri de her insanda farklı olabilmektedir. Zaten insan karakterinde görülen bu farklılıklar, öğrenme stillerine yönelik araştırmaların da kaynağı olmuştur. 1967 yılında yapılan çalışmalar, bireylerin birbirinden farklı üç öğrenme yöntemine sahip olduklarını açıklamaktadır.
Bu çalışmanın öncüleri Dr. Rita Dunn ve Dr. Kenneth Dunn’dur. Dunn&Dunn öğrenme yöntemleri, insanların oldukça büyük bir kısmının öğrenme eylemini başarılı bir şekilde yapabileceklerini savunmaktadır.
Mevcut Öğrenme Stilleri Nelerdir?
Günümüz eğitim sistemi ezbere dayalı bir sistemle oldukça verimsiz bir yöntemi benimsemiştir. Bu durum, öğrencilerin verimsiz bir öğrenme süreci ile potansiyellerinin çok altında bilgi düzeyine ulaşmalarına neden olmaktadır. Günümüz eğitim sisteminin özellikleri arasında dikkat çeken ezberci yöntemden ziyade bireyin yetenekli olduğu öğrenme stiline yönelik bir sistem uygulanmalıdır.
Günümüz Eğitim Sistemi Bireyin Yeteneklerine Yönelik Yöntemler Kullanmalı!
Üç farklı öğrenme stilinden ilkini görsel öğrenme stili oluşturmaktadır. Bu öğrenme biçiminde gözlem yaparak ve okuyarak gerçekleşen öğrenme eylemleri önemlidir. Renkli tablolar, görselliği yüksek şekiller ve ilgi çekici bloklar bu yönteme yatkın olan insanlara hitap etmektedir. Bu öğrenme yöntemine sahip olan kişiler genellikle herhangi bir şey düşündüklerinde yukarı doğru bakma eğilimindedirler.
Görsel yönteme eğilimli olanlar, ders sırasında not alarak daha verimli bir öğrenme süreci yaşayabilirler. Çalışma sırasında alınan notlar ve özet bilgiler, konuların daha kalıcı öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
İşitsel öğrenme stiline yatkın olanlar, dinleme ve tartışma yöntemleriyle verimli bir süreç elde edebilirler. Ses kayıtları ve benzeri ses unsurları bu yöntem için önemli sayılmaktadır. Bu öğrenme yöntemleri Türk Eğitim Sistemi özellikleri ve yöntemleri arasına dahil edilirse öğrencilerin öğrenme süreçleri daha etkin hale gelebilir.
Öğrenme stillerinden bir diğeri de dokunsal öğrenme yöntemidir. Fiziksel araç ve gereçler, uygulamaya dönük projeler ve benzeri çalışmalar öğrenme biçiminde dikkat çeken unsurlardır. Dokunsallar için masa başında ders çalışmak her zaman için kolay olmayabilir. Ders çalışırken hareket kısıtlarının olmamalarına dikkat edilmelidir.
Günümüz eğitim sistemi ve nasıl olması gerektiği hakkında soru ve görüşleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a ulaşabilirsiniz. İlgi çekici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz.