Blog

Geleceğin Programlama Dilleri: C++, Java, Python

11 Temmuz 2020

“C++, Java ve Python; dünyanın en önemli ve yaygın kullanılan programlama dilleri arasında yer alıyor. Programlama dilleri, en basit şekliyle; yazılımcının bilgisayarla iletişim kurmak için kullandığı; bir algoritmayı ifade etmek […]”

C++, Java ve Python; dünyanın en önemli ve yaygın kullanılan programlama dilleri arasında yer alıyor. Programlama dilleri, en basit şekliyle; yazılımcının bilgisayarla iletişim kurmak için kullandığı; bir algoritmayı ifade etmek ve bilgisayara ne yapması gerektiğini anlatmak için kullanılan diller olarak tanımlanabilir. Programlama dilleri sayesinde, yazılımcılar bilgisayarlara verilerin nasıl depolanacağını, veri üzerinde hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatabiliyorlar. Bu sayede bilgisayarların ve insanların verimli bir iletişim kurması mümkün olabiliyor. Kullandığımız işletim sistemleri ve donanımlar bu sayede ihtiyaç duyduğumuz işlemleri gerçekleştiriyor.

Kısacası; programlama dilleri bilgisayarların temel çekirdeği olarak kabul ediliyor. Amerika’lı girişimci, yatırımcı ve yazılım mühendisi Marc Lowell Andreessen’ın; “Software is eating world!” yani “Yazılım dünyayı yiyor!” cümlesi kodlamanın ve programlama dillerinin ne kadar önemli olduğunun ve gelecekte ne kadar önemli olacağının ipuçlarını veriyor. Bilinen ve kullanılan birçok programlama dili var ama elbette bazıları diğerlerine göre oldukça ön planda. Gelin dünyada en popüler programlama dilleri arasında yer alan; C++, Java ve Python nedir? Ne işe yarar? Birlikte inceleyelim.

C++

Danimarkalı bilgisayar bilimci Bjarne Stroustrup, 1979 yılında, C++’ın önceli olan C with Classes üzerinde çalışmaya başladı. 1985 yılında C++’nın ilk baskısı yayınladı. Bundan birkaç ay sonra; C++ ilk ticari uygulamasıyla piyasaya sürüldü. C++, geniş kullanım alanına sahip bir programlama dili. Masaüstü uygulamaları, hesaplama uygulamaları, gömülü sistemler, yeni programlama dili geliştirme, yeni işletim sistemi geliştirme, oyun programlama, derleyici geliştirme gibi pek alanda kullanılabiliyor. C++, aynı zamanda Youtube, Google, Amazon, Twitter ve Facebook gibi dünyayı sarsan uygulamaların yapımda kullanılan program dillerinden bir tanesi. Özetle; C++, programlama dilleri arasında hala popülerliğini koruyor ve yakın bir gelecekte popülerliğinden bir şey kaybedecek gibi görünmüyor.

Java

Java, Kanada’lı bilgisayar bilimci James Arthur Gosling tarafından Sun Microsystems’da geliştirilen ve daha sonra Oracle Corporation tarafından satın alınan bir programlama dili ve yazılım geliştirme platformu. Aynı zamanda; dünyanın en popülerleri listelerinde ilk üçte yer alıyor. Başlangıçta; C ve C++ programlama dillerine alternatif olarak geliştirilen Java, günümüzde uygulama yazılımı geliştirmek ve bunları platformlar arası bilgi işlem ortamında dağıtmak amacıyla kullanılıyor. Java, gömülü sistemlerden, kurumsal sunuculara ve süper bilgisayarlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip…

Python

Bir başka programlama dili olan Python; 1990’ların başında Hollanda’lı bilgisayar programcısı, Guido Van Rossum tarafından geliştirilmeye başlandı. Genellikle, bir yılan cinsi olan Piton’dan esinlenildiği düşünülse de; ismini Rossum’un hayranı olduğu Monthy Python adlı komedi grubundan alıyor. Nesne yönelimli, etkileşimli ve yüksek seviyeli bir programlama dili olan Python; az sayıda kod satırı ile ihtiyaç duyduğunuz pek çok işi yapmanıza imkan veriyor. Web uygulamaları, veri analizi ve görselleştirme uygulamaları, masa uygulamaları gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.  Dünya genelinde oldukça popüler programlama dillerinden biri olan Python, NASA ve Google’ın kullandığı programlama dilleri arasında da yer alıyor.

Programlama dilleri, kodlama, yazılım geleceğe yön verecek alanlar arasında yer alıyor. Mühendislikten endüstriye pek çok alanda programlama dilleri karşımıza çıkıyor ve çıkmaya devam edecek. Bugün dünyanın merkezinde bilgisayar teknolojileri ve internet var. Bunların temelini ise programlama dilleri oluşturuyor. Bu yüzden kodlama yazılım ve programlama dili öğrenmek büyük önem taşıyor. Özellikle de Java, C++ ve Python size bugün ve özellikle gelecekte büyük avantaj sağlayabilecek programlama dilleri arasında yer alıyor. Konu hakkında sorularınız ve detaylı bilgi için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?