Blog
Geleceğin Meslekleri İçerisinde Sosyal Bilimlerin Önemleri? İş Aramayın İş Kurun
3 Ağustos 2020
“Üniversiteye giden ya da üniversiteye hazırlanan herkes geleceğin meslekleri konusunda oldukça meraklı. İlerleyen yıllarda hangi meslekler ilgi görecek hangi meslekler popülerliğini kaybedecek oldukça merak edilen bir konu olmakta. Dünyada olan […]”
Üniversiteye giden ya da üniversiteye hazırlanan herkes geleceğin meslekleri konusunda oldukça meraklı. İlerleyen yıllarda hangi meslekler ilgi görecek hangi meslekler popülerliğini kaybedecek oldukça merak edilen bir konu olmakta.
Dünyada olan gelişmeler ve olan olaylar göz önüne alındığı zaman 1 Ocak 2021 herkes adına bir kırılma anı olacak. Tekerleğin bulunması gibi, otomobillerin yaygınlaşması gibi ya da atların bir anda kullanımdan kalkması gibi çok önemli bir geçişin tam eşiğindeyiz.
David Harvey New York Üniversitesi’nde çalışan oldukça başarılı bir öğretim görevlisidir. Harvey bizlerin bu geleceğinin nasıl geleceğini, aslın bizim yeni bir dijital dünyada yeniden nasıl yapılanacağımızı oldukça başarılı bir şekilde dile getirmiş ve anlatmıştır.
Bu nedenden dolayı gençler bugün üniversitede 2020 ve sonrası yıllarda mezun olacak öğrenciler aslında genetik alt yapılarına göre bakıldığında en az 60 yıl değer üretecekler. Eskiden emeklilik yaşı 65’e çıktığı zaman herkes bu karara tepki gösteren yürüyüşler yaptı dünyada. Ama artık bugün 87 yaş sonrası özellikle yaşlı kabul edilmekte.
Pandemi Süreci Öncesi Ülkemizin DNA Raporu
Ülkemizde pandemi süreci yaşanmadan önceki DNA raporuna bakarsak eğer ülkemizdeki yaşam yaşı 107’ye kadar uzamış durumda. Bu da Türkiye gibi gelişmiş olan ülkelerde artık yaşam yaşı 107 – 110 gibi görülmekte. O yüzden bugün 1990 öncesi doğanlar için bu yaş 107 iken 1990 sonrası doğanlar için ise bu yaş 110 ile 115 arasında olmakta.
Bu da bizlere uzun vadeli yaşam boyu eğitimi destekleyecek çalışmalara önem veriyor olmamızı gösteriyor. Bu anlamda dünyadaki akademik yapılarında ve kotalarında geleceğin meslekleri ve diğer konular ile alakalı değişikler meydana gelmektedir.
Geleceğin Meslekleri ve Sosyal Bilimler
Dünyanın gidişi ile gelişen ve değişen meslek kotalarında bazı sıkıntılarda ön plana çıkmakta. Bu konuda herkes biyoteknoloji, yazılım gibi alanlara yükleniyor. Bunun sonucu olarak da sosyal bilim alanlarında aşırı bir düşüş ve meslek olarak azalma görünmekte. Hâlbuki insanların okuduğu sosyoloji bölümünü nasıl şekillendireceği ile alakalı bir konu.
Eğer öğrenciler bu bölümleri 21. yüzyıl içerisinde uygun bir hale getirip şekillendirmeleri durumunda gelecekteki meslekleri konusunda oldukça rahat ederler. Bu oldukça önemli bir konudur. Özellikle kırmızı kraliçe diye adlandırılan bir etki vardır. Bu tabiattan alınmış bir etkidir. İnsanları dışarda tuttuğumuz zaman en büyük rekabet tabiattadır.
En iyi yumurtanın döllenebileceğini ve en iyi şekilde şekillenebileceğini, küçük balığın büyük balığı yediğini, en hızlı koşanın kurtularak yavaş olanın bir başkasına yem olduğunu bilmekteyiz. Bitkiler bile oldukça barışçıl durmalarına rağmen kendi iç yaşamlarında oldukça koyu bir rekabet içerisinde yaşamaktalar.
Ama bunların arasında sadece insan kendi rekabet halinden uzak kalarak kendi sevdiği işi yaparak ya da kendi değer üreteceği alanı oluşturduğu takdirde durum değişebiliyor. Bu zamanlarda insanlar çalışmış gibi hissetmiyor. İnsan gerçek anlamda değer üretebilecek bir alan oluşturabilmekte.
Buna örnek vermek gerekirse önümüzdeki dönemlerde özellikle insan davranışlarını, bilimini, sosyolojik intereaksiyon anlamındaki habituslarını iyi anlamamız gerekiyor. Bu ilerleyen dönemlerde oldukça etkili ve önemli bir nokta olacak.
Yapay Zeka ve Ekosistem
Bireylerin var olabilmeleri için ekosistem oluşturulması gerekmektedir. Bu alanda çalışmalar yapan akademisyenler öğrencilerine kendi sevdikleri alanları bulup insan bilimi açısından ekosistemleri anlayacak şekilde kendi değerlerini üretebileceği alanlar oluşturmaya çalışmaktadır. Eğer bu alanlar oluşturulabilirlerse yapay zeka döneminde en çok aranan ve bu anlamda da değer üreten kişiler ortaya çıkar.
İş Aramayın, İş Kurun!
Yapılan bu çalışmalar hem geleceğin meslekleri konusunda hem diğer konularda bizi bir noktaya götürmektedir. Başarılı akademisyen ve girişimcilerin de belirttiği şekilde gençler iş aramamalı bunun yerine iş kurmalılar. Birkaç arkadaş bir araya gelerek kendi start – up’larını oluşturarak bu anlamda çalışmalar yapabilirler.
Bu anlamda habitusları çok iyi anlamak, o habitusun içerisindeki değer zincirlerini ortaya çıkarmak ve mutlaka rekabetin getirmiş olduğu çılgınca stres ve bilinmezlikler arasında savrulmadan durmak çok önemli olacaktır. Bu konular üzerinde yapılan çalışmalar sırasında panik olma durumu kesinlikle olmamalıdır. Bunun yanı sıra değer zinciri içerisinde durmak ve bu zinciri kaybetmemek oldukça önemli.
Kişisel Gelişim
İş kurma sırasında insanlar için diğer önemli konulardan birisi ise bu projelerde ilerleyen zamanlarda yaprak gibi savrulabilirler. Bu anlamda gençlere, öğrencilere ya da işlerini kaybetmiş ya da kaybetmek üzere olan uzmanlara akademisyenler önemli önerilerde bulunmaktalar.
Hayatta kaybolmuş hissetmemek, stratejik anlamda yeteneklerini fark etmek ve yetenek geliştirmek akademisyenlerin iş kuran ya da geleceğin meslekleri konusunda fikir sahibi olmak isteyenlere önerdikleri altın önerilerdir. Aynı zamanda bu zamanlarda insanlar kendilerini korkudan uzak tutmalıdır. Büyüme anlamında insanlar kendilerini buluyor ve kendilerini geliştiriyor olmalıdır.
İnsan Beyni
Amerikalı ünlü Profesör Chomsky insanın bir şey bilmeden bile dilini geliştirdiğini yıllarca yine kendi gibi başarılı meslektaşlarına karşı savunan oldukça başarılı bir profesördür. Chomsky insan beyninin ne kadar mükemmel olduğunu dile getirerek bu anlamda insanın bir şeyleri duymadan ya da yaşamadan bile insanın içindeki gücün ne kadar kuvvetli olduğunu dile getirmiştir.
Bizler dijital anlamda yeni okuryazarlıklar kazanmış durumdayız. Zoom gibi Google gibi pek çok alanda artık insanlar yeni bir dil öğrenmiş ve geliştirmiş durumda. Tüm bunlarda özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri ise yeni diller yeni beceriler kazandığımız bu dönemde insan beyninin gücüne inanıyor olmamız gerekmekte.
İnsan beyni yurtdışında geleceğin meslekleri ya da genel olarak tüm dünyada geleceği etkileyecek ve önem verilmesi gereken konulardan bir tanesi olarak dikkat çekmekte. Bu yüzden Stanford Üniversitesi içerisinde bulunan Silikon Vadisi bölgesinde antropologlar oldukça fazla bulunmaktadır.
Ülkemizde Sosyoloji
Ülkemizden bakıldığı zaman sosyoloji gibi alanlar burun kıvrılan ya da ilgi görmeyen alanlar olmakta. Ama kesinlikle bu bölümler bu kadar göz ardı edilecek bölümler değildir. Özellikle 21. yüzyılda dijital dünyanın değişim ve dönüşüm içerisinde bulunduğu dönemde kullanım tecrübesine dayalı yeni ürünler, yeni hizmetler ve yeni süreçleri oluşturacak olan konumlarda mutlaka ve mutlaka habitusu anlayabilen oradaki dinamikleri şekillendiren iyi antropolog ve sosyologlara ihtiyaç duyulmakta.
İnternet üzerinden geleceğin meslekleri listesi gibi konulara bakılarak yorum yapmak ya da tercihleri bu bölümler üzerine yoğunlaştırmak oldukça yanlıştır. Bu yüzden insanlar bölümleri ya da alanları ne olursa olsun günümüz çağına ayak uyduracak şekilde kendilerini geliştirmelidir.
Türkiye’de geleceğin meslekleri nelerdir ya da bu tarz konularda Doç. Dr. Gamze Sart’ın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca alanında uzman kişilerden bu konular üzerine bilgi almak için Gamze Sart YouTube Kanalını takip edebilirsiniz.