Blog
Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı – IP 2019
28 Haziran 2020
“Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı 2011 yılından bu yana ülkemizde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferanstır. Bu konferans mülkiyet yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası seçkin katılımcıların bir araya gelmesi ile oluşur. […]”
Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı 2011 yılından bu yana ülkemizde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferanstır. Bu konferans mülkiyet yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası seçkin katılımcıların bir araya gelmesi ile oluşur. Bu konferansa 2016 yılında Koç ve Ortadoğu Üniversiteleri katılmış ardından 2018 yılında ise Özyeğin Üniversitesi'nin de katılımı gerçekleşmiştir.
Düzenlendiği her yıl farklı bir konu etrafında katılımcılar ağırlamaktadır. Ayrıca konferansdan hemen sonraki hafta sonu o yılın konusu ile alakalı farklı uzmanlık alanı ve seviyelerine yönelik olarak çeşitli eğitim, çalıştay ve seminerler düzenlenmektedir. Bu konferans ülkemizde en son 17 – 18 Ekim 2019 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşmiştir.
2019 Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı
Önceden de bahsettiğimiz gibi bu konferans her yıl başka bir tema etrafında düzenlenmektedir. 2019 yılında düzenlenen konferansın teması ise patentlerin değerlendirilmesi ve buna göre de teknoloji değerlendirmesi sonucunda patentlerin hak ettikleri yerlere kavuşması. Türk Patent Enstitüsü ya da yeni ismiyle Türk Patent Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim Konferansı’na 2013 yılından beri düzenli olarak katılmakta. Ayrıca birçok üniversite ve üniversitelerdeki Teknoloji Transfer Ofisinin (TTO) başındaki kişiler de bu konferans içerisinde yer aldılar.
Ayrıca sanayiciler de 2019 yılında bu konferansta bulundu. En önemlisi ise İngiltere, Amerika ve İsrail gibi birçok ülkeden tecrübeli bilgili kişiler bu konferansta konuşarak yeni bilgiler paylaşarak insanların ufuklarını açmayı başarmıştı. Böylesine uluslararasında önemli bir konferansın Türkiye içerisinde olması da bizler için oldukça güzel bir şey. Bu konferans sırasında oluşturulan network ile akademisyenler kendi alanlarında neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilenmekte. Teknoloji Transfer Ofisindeki çalışanlarında eğitimleri bu sayede gerçekleştirilmiş olmakta.
Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı: Üniversiteler Büyük Değişime Girmekte
Dünya genelinde tüm üniversitelerde 2020 ve 2050 yılları arasında büyük bir değişim gerçekleşeceği beklenmekte. Bu değişimin ise en büyük vurgusu Spin – off’lar ve Start – up’lar olarak vurgulanmakta. Teknoloji anlamında Spin – off’ların ya da Start – up’ların yararlarını ölçmenin en büyük kanıtı ise patent sayılarıdır. Bu patenlerin ise sayılarından daha önemli olan kısmı ise tescillenme oranları. Ya da eğer tescillenmişler ise ömürlerinin ne kadar olup inovasyon alanında neler gerçekleştirildiğine bakılması.
Ya da diğer adı ile inovasyon ve teknoloji değerlerinin yapılmasıdır. Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim Konferansı’nda bu konular ile ilgili birçok önemli isim konuşmalar yapmıştır.
Spin – Outlar Önemini Arttıracak
Spin – out’lar genel olarak akademisyenlerin üniversite içerisinde kurduğu şirketlerdir. Genel olarak ise üniversitelerde faaliyet göstermektedirler. Sadece üniversite hocaları değil bunların yanı sıra master ve doktora öğrencileri de buralarda bulunmaktadır. Akademisyenler, master ve doktora öğrencileri ile birlikte üniversite laboratuvarları kullanılarak oldukça farklı bir iş birliği böylelikle sağlanmış olmaktadır. Bu gün baktığımız zaman birçok büyük firma büyümelerinde bu sistemleri kullanmakta.
Kendi AR – GE sistemlerinin kurmanın ötesinde bu firmalar Spin – out ve Start – up’lardan destek alıyorlar. Yapılan araştırmalara göre büyüyen firmaların büyük bir çoğunluğu Spin – out’ların yani üniversite içerisinde faaliyet gösteren şirketlerin bu firmalara katılması ile büyümekteler. Bu araştırma da bizlere şimdiden temelleri atılmış olan Spin – out’ların ilerleyen dönemlerde ne kadar önemli bir yere sahip olacağını belirtmekte.
Ülkemizde Spin – Out Kavramının Önemini Daha Çok Anlaşılmalı
Spin – out’ların önemini dünya üzerinde oldukça fazla. Fakat ülkemizde ise o kadar yaygın değil. Fikri Mülkiyet Hakları Konferansı içerisinde bu konular üzerinde de bazı açıklamalar yapıldı. Ülkemizde bulunan 16 araştırma üniversitesi başta olmak üzere diğer üniversitelerin de katılımı ile kendi içlerinde kuracakları Spin – out’lar ülkemizde faaliyet gösteren firmaların daha çabuk büyümesine yol açacak.
Firmalar bu sayede AR – GE çalışmalarını hem daha hızlı hem de daha ucuza yapmış olacaklar. Bu konferans ile bu çalışmaların hızlanmasına büyük olanak sağlanmakta. Farklı fikirler ve farklı insanlar bu konferans ile ülkemizde Spin – out’ların kurulmasında fikir alışverişi içine girmekte. Bunun yanı sıra ülkemizde faaliyet gösteren Spin – out’ların izleyecekleri yollar hakkında ya da gösterecekleri faaliyetler hakkında birçok uzman bilgi ve birikimlerini paylaşmakta.
İlerleyen dönemler ile Spin – out, Spin – off ve Start – up gibi faaliyetlerin ülkemizde daha yaygın ve daha verimli gelişmesi açısından Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim Konferansı oldukça önemli bir yere sahiptir.