Blog
Endüstri 4.0 Bileşenleri Hayatımıza Neler Katıyor?
19 Nisan 2021
“21.yüzyıl itibari ile hayatımıza Endüstri 4.0 bileşenleri gibi yeni kavramlar girmeye başladı. 4. Sanayi Devrimi olarak ifade edilen Endüstri 4.0 gelişen teknoloji ve sanayide meydana gelen köklü değişimleri ifade ediyor. […]”
21.yüzyıl itibari ile hayatımıza Endüstri 4.0 bileşenleri gibi yeni kavramlar girmeye başladı. 4. Sanayi Devrimi olarak ifade edilen Endüstri 4.0 gelişen teknoloji ve sanayide meydana gelen köklü değişimleri ifade ediyor. Üretim kavramı yeni sanayi devrimi ile eskiye oranla hem gelişti hem de hızlandı. Özellikle yazılım teknolojisinin her geçen gün gelişmesi bu devrimde önemli bir rol oynadı. Yazılım ilk başlarda sadece bilgisayar üzerinde uygulama ya da oyun geliştirmek için kullanılan bir yöntemdi.
Fakat insanlar yazılımın bundan çok daha öte bir kavram olduğunu kısa sürede anlamaya başladı. Bununla birlikte de yazılım yavaş yavaş hayatımızın her noktasına girdi. İlk olarak internet ve akıllı telefonlarda yazılımın gücü açık bir şekilde ortaya çıktı. Daha sonra ise bu süreci arabalar ve evler takip etti. Sürücüsüz araçlar, akıllı evler ve fabrikalar aslında Endüstri 4.0 nedir sorusunun cevaplanmasıyla hayatımıza dahil oldu.
Fabrikalar Endüstri 4.0 özellikleri açısından en çok gelişim gösteren alanlardan bir tanesi. Artık fabrikalarda insan gücüne olan ihtiyaç her geçen gün azalıyor. İnsanların yerine artık robotlar fabrikalardaki işlere dahil oluyor. Ayrıca bu yöntem maddi olarak da şirketler büyük kazançlar sağlıyor. 24 saat aynı performans ile ara vermeden çalışan makineler artık şirketlerin büyümelerini de sağlıyor. Endüstri 4.0 ana bileşenleri bu süreçte hayatımıza kattıkları ile dikkat çekiyor.
Endüstri 4.0 Bileşenleri Nelerdir?
4.Sanayi Devrimi genel olarak 6 farklı prensibe dayanarak hareket ediyor. Bunlardan ilki “Karşılıklı Çalışabilirlik” kavramıdır. Bu kavram nesnelerin interneti gibi teknolojiler sayesinde insanların ve fabrikaların birbiri ile iletişim kurmasını ifade eder. Bir diğer prensip ise akıllı fabrikaların sanal kopyalarının oluşturulması yani “Sanallaştırma” prensibidir. 3. Bileşen ise “Özerk Yönetim” olarak ifade edilmektedir. Bu ise akıllı fabrikaların yapay zeka ve veri bilimi ile birlikte kendi kendine karar alma mekanizması geliştirmesidir.
“Gerçek Zamanlı” bileşen ise işletmedeki bilgi akışının anlık olarak iletilmesi 4. Bileşendir. Sonraki bileşen ise “Hizmet Oryantasyonu” olarak ifade edilir. En son bileşen ise “Modülerlik” olarak karşımıza çıkar. Bu bileşen bireysel modüllerin değişen gereklilikler için akıllı fabrikaların adaptasyon sistemini anlatır. Endüstri 4.0 bileşenleri kullanılarak hayatımızdaki pek çok sorun da aslında ortadan kalkıyor. Tüm bileşenleri hayatımıza etkisi oldukça fazla.
Endüstri 4.0 ve Bileşenleri Hayatımıza Neler Katıyor?
İlk olarak insanların ağır yükü aslında ortadan kalkıyor. Zorlu ve yorucu işler artık makinelere devrediliyor. Bir diğer yandan fabrikalardaki verimlilik de maksimum seviyelere çıkıyor. Çünkü bu sanayi devrimi ile birlikte çalışma saatleri ortadan kalkıyor. Ayrıca insan kaynaklı olacak tüm hatalar da artık karşımıza çıkmıyor. Makineler insanların neden olduğu tüm sorunları ortadan kaldırarak performans artırıcı bir etki gösteriyor. Yani hata ve performans olarak fabrikalar yaşayacakları sorunlardan bu sayede kurtuluyor.
Bu süreç sadece fabrikaların verimliliğini arttıracak şekilde ilerlemiyor. Aynı zamanda insanların da daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyor. Çünkü ağır çalışma şartları ve uzun saat çalışmalar insanları sadece fiziksel olarak etkilemiyor. Aynı zamanda insanlar bu süreçten manevi olarak da etkileniyor. Aile ile az geçirilen vakit ya da yeterli dinlenememe gibi sorunlar Endüstri 4.0 bileşenleri ile birlikte ortadan tamamen kalkıyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden Endüstri 4.0 özellikleri ile alakalı çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Mentorloops internet sitesini ziyaret ederek de Endüstri 4.0 bileşenleri ile alakalı blog yazıları bulabilirsiniz.