Blog
Doğru Üniversite Tercihi Nasıl Olmalıdır?
21 Eylül 2021
“Öğrenciler için doğru üniversite tercihi yapmak son derece önemli bir konudur. Üniversite tercihleri öğrencilerin profesyonel iş hayatını doğrudan etkileyen konulardan bir tanesidir. 12 yıllık öğretim hayatlarının sonunda öğrenciler hedefledikleri üniversitelere […]”
Öğrenciler için doğru üniversite tercihi yapmak son derece önemli bir konudur. Üniversite tercihleri öğrencilerin profesyonel iş hayatını doğrudan etkileyen konulardan bir tanesidir. 12 yıllık öğretim hayatlarının sonunda öğrenciler hedefledikleri üniversitelere gitmeyi ister. Fakat bu süreç içerisinde pek çok öğrenci yanlış adımlar atar. Bu adımlardan bir tanesi de üniversite tercihlerinin sınava kadar bekletilmesidir. Peki, öğrenciler henüz üniversite sınavına girmeden nasıl üniversitelerini tercih edebilir?
Bu soru pek çok kişinin aklına gelecektir. Çünkü üniversite tercih etmek için ilk olarak bir sınav sonucuna ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat asıl tercihler sınavlar henüz başlamadan yapılmalıdır. Bunun için ise öğrencilerin gitmek istedikleri üniversitelere sınavdan önce karar vermesi gerekir. Daha sonra ise bu üniversite için çalışmalarını hızlandırmalı ve şekillendirmelidir. Erken atılacak her adım öğrencilerimizin üniversiteye hazırlık ve üniversite dönemlerinde onlara avantaj sağlayacaktır. Bu uygulama pek çok öğrenciye yabancı gelebilir.
Bugün baktığımız zaman TYT tercih robotu öğrencilerin üniversite tercihlerinde en çok kullandıkları uygulama. Yani bu durum bizlere aslında öğrencinin üniversiteyi seçmediğini gösteriyor. Bunun yerine öğrencinin puanları öğrencilere üniversite seçiyor. Öğrencilerin pek çoğu aldıkları sınavlara göre tercih yapıyor. Bu da onların eldeki imkanlara göre tercih yapmasına neden oluyor. Bu durum ayrıca öğrencilerin kısa sürede karar vermesini gerektirdiği için kötü sonuçlar ile de karşımıza çıkıyor.
Doğru Üniversite Tercihi Sınavdan Önce Yapılmalı!
Pek çok öğrenci sadece derece yapan ve yüksek skorlar alan öğrencilerin sınavdan aylar önce üniversitelerini belirlediğini düşünür. Fakat bu düşünce son derece yanlış. Öğrenciler kendi hedeflerine göre çalışmalarını şekillendirir ve arttırır. Örnek olarak ODTÜ’yü hedefleyen bir öğrenci günlük 2 – 3 saat bir çalışmanın kendisine yetmediğinin farkındadır. Bu yüzden çalışmalarını ona göre şekillendirir ve en doğru şekilde çalışmalarını sürdürür. Çalışmalarını bu şekilde yönlendiren öğrenciler aslında çoktan tercihlerini yapmıştır.
Bu durum sadece ülkemizdeki üniversiteler için geçerli değil. Aynı zamanda Yurt dışında bir üniversite okumak isteyen öğrenciler de kişisel gelişimlerini ona göre yapar. Harvard Üniversitesinde okumak isteyen öğrencilerin alması gereken sınavlar ve katılması gereken projeler örneğin Oslo Üniversitesinde okumak isteyen öğrencilerden çok daha farklıdır. Doğru üniversite tercihi yapmak için hem çalışmalar hem de araştırmalar sınav sonrasına bırakılmamalıdır. Maalesef bu düzen ülkemizde henüz oturmadı.
Öğrenciler ülkemizde elde ettikleri sınav sonuçlarına göre bir üniversiteye yerleşiyor. Bu yüzden de ya istemedikleri bir üniversiteye ya da istemedikleri bir bölüme yerleşiyor. Aynı üniversiteler gibi bölümler de aslında önceden belirlenmelidir. Bölümlerin önceden belirlenmesi aynı zamanda öğrencilerin alternatif seçenekler doğurmasını da sağlar. Bu doğrultuda öğrenciler kendi bölümleri için 2. Ve 3. Hatta 4. Üniversite tercihlerini önceden yapar. Örneğin tıp okumak isteyen öğrenci ilk olarak Hacettepe Üniversitesine göre hazırlıklarını sürdürür. Olası bir aksilikte ise Cerrahpaşa gibi ya da benzer üniversiteleri 2 ve 3. Sıralara yerleştirerek tercihlerine devam eder.
Doğru Üniversite Tercihi İçin Öğrencilerimize Geniş Kapsamlı Anlatımlar Sağlıyoruz!
Bizler öğrencilerimizin doğru ve istedikleri üniversitelerde başarılı olabilmesi için onlara tüm üniversiteler ve bölümler hakkında bilgiler aktarıyoruz. Bu sayede öğrencilerimizin ufuklarında yeni fikirler ve meslekler de beliriyor. Bunların arasından kendileri için en uygun olan ve en başarılı olabilecekleri üniversiteler için ise çalışmalarımıza yön veriyoruz. Üstelik öğrencilerimize destek olduğumuz üniversitelerin çok büyük bir kısmı yurt dışındaki başarılı üniversiteler. Bu alanda ise yüzde 95 üzerinde bir başarı ile öğrencilerimizi hayallerine kavuşturuyoruz.
En Doğru Seçim İçin Öğrencilerin Kendilerini Tanıması
Öğrencinin alanı, imkanı ya da bölümü ne olursa olsun ilk olarak öğrenciler kendilerini tanımalıdır. Kendisinin hangi alanda yeterli ve becerikli olduğunu öğrenciden başla kimse en iyi şekilde bilemez. Doğru üniversite tercihi için ilk kurallardan bir tanesi budur. En yetenekli olunan alana göre üniversite bölümleri belirlenmelidir. Daha sonra ise öğrenciler bu mesleklerin gelecekte konumları ile alakalı araştırmalar yapmalıdır. Doğru tercih sadece sevdiğin ve başarılı olduğun bölüme gitmek değildir.
Aynı zamanda seçilen mesleğin de gelecekte kaybolmayacak meslekler arasında olması gerekir. Aksi takdirde öğrencilerin bu alanda okuyup ilerde de kendi alanlarında çalışması pek mümkün değildir. 4. Sanayi Devrimi ile artık tüm meslekler yenilendi. Bu yüzden de mesleklerin tanımı ve çalışması değişti. Öğrenciler yeni dönemde kendilerine en uygun meslekleri ve bölümleri seçerek kararını vermelidir. Doğru üniversite tercihi içerisinde yeni döneme ayak uydurmak lazım. Kendini bilen ve mümkünse bu alanda uzmanlardan destek alan öğrenciler geleceğin meslekleri arasında en iyi oldukları alanlar arasından tercih yapmalıdır.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek doğru üniversite tercihi ile alakalı çok daha detaylı videolar izleyebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de üniversiteler ile alakalı detaylı ve uzmanlarca hazırlanmış makaleler bulabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden ise doğru tercih yapmak için profesyonel destek alabilirsiniz.