Blog
Doğru Üniversite Nasıl Seçilir?
31 Mart 2020
“Üniversiteler hayatın dönüm noktası. Hem iş hayatına geçiş, hem de bir öğrencinin kendini keşfetmesinde önemli bir nokta. Kişinin hangi üniversitede hangi bölümü okuyacağına karar verirken bu konuda Yetenek Yönetimini devreye […]”
Üniversiteler hayatın dönüm noktası. Hem iş hayatına geçiş, hem de bir öğrencinin kendini keşfetmesinde önemli bir nokta. Kişinin hangi üniversitede hangi bölümü okuyacağına karar verirken bu konuda Yetenek Yönetimini devreye sokmak gerekiyor. Burada önemli nokta, gideceğiniz üniversitenin size uygun olup olmadığı.
21. Yüzyılda önemli bir konu, Akademik dil: İngilizce. Aynı zamanda bilim dilinin ötesinde, bugün medyada ve birçok teknoloji alanında İngilizce yeterliği aranıyor. Bu anlamda öğrencilerin İngilizce yeterliğini, özellikle meslekî anlamdaki yeterliğini ortaya koymaları gerekiyor. Dünya standartlarında, dünyanın terminolojisine uygun olan bir altyapıda dil yapısına ve bilgisine sahip olmanız lazım. Bu yüzden en çok aradığımız özelliklerden bir tanesi, öğrencinin, kendi yetkinliğini ve kendi alanında İngilizcesini iyi geliştirebilecek ve meslekî anlamda onu belli bir noktaya getirebilecek üniversitede okumasını sağlamak. Bu haritayı açtığınızda tabii ki Türkiye, paralelinde Amerika, Kanada, Avrupa, hatta İngiltere’nin ötesinde Uzak Doğu bile söz konusu. Bugün en önemli konu aslında bir ülkeye gitmek değil, hangi üniversiteye gittiğiniz önemli. Neden derseniz, üniversite ismi üstünde, “university” yani evrende bir şehre gidiyorsunuz. O yüzden sizin için önemli olan o üniversitenin hangi bölümünün sizin için uygun olduğunu çıkartmak. Ve o üniversitenin o alandaki yetkinliği önemli. O yüzden bizim bakmamız gereken en önemli konulardan bir tanesi, sizin bu üniversitelere girebilmek için yetkinliğinizin olması.
Not ortalaması tüm üniversitelere önemli bir girdi sağlıyor. Bunun dışında, yabancı dildeki yeterliğiniz, TOEFL ya da IELTS sınavlarındaki başarınız çok önemli. Bundan sonra bir ayrışım başlıyor. Eğer Avrupa’ya gidecekseniz ayrı, Amerika’ya gidecekseniz ayrı, Kanada’ya gidecekseniz ayrı, İngiltere’de, hatta Türkiye’de okuyacaksanız çok daha farklı stratejilere ihtiyacınız var. O yüzden aslolan, özellikle lise 1’den sonra 10. ve 11. sınıf olan sizin lise döneminizde, 12. sınıf yurt dışı eğitim için çok geç olduğu için, eğer yurt dışını düşünüyorsanız, 10. ve 11. sınıfta birinci derecede bu anlamda belli tedbirler almanız, gerekli sınavlara girmeniz gerekiyor. İşte eğer belli şekilde belli bir plan izlerseniz ve bunları üç aylık, altı aylık, dokuz aylık planlar ile takip etmeye başladığınızda birçok üniversiteye birden kabulünüz gelebilir. Bunlar arasında size en uygun olanını, özellikle de bursu olanları tercih edebilirsiniz.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için aba Eğitim YouTube kanalında yayınlanan Doç. Dr. Gamze Sart'ın süreci anlattığı videoya göz atabilirsiniz.