Blog
Başarılı YKS Puanı İle Yurt Dışında Okumak İçin Neler Gerekir?
13 Mayıs 2021
“YKS puanı ile yurt dışında okumak için her geçen dönem farklı adımlar atılıyor. Ülkemizde her geçen gün yurt dışına üniversite eğitimi için giden öğrencilerin sayısı artmakta. Hem YÖK hem de […]”
YKS puanı ile yurt dışında okumak için her geçen dönem farklı adımlar atılıyor. Ülkemizde her geçen gün yurt dışına üniversite eğitimi için giden öğrencilerin sayısı artmakta. Hem YÖK hem de yurt dışı okulları bu süreci kolaylaştırmak için farklı uygulamalar geliştiriyor. Yurt dışında lisans ya yüksek lisans eğitimi almak gittikçe kolaylaşıyor. Artık her öğrenci için bir başvuru yöntemi mevcut. Biz de öğrencilerimize en uygun başvuru yöntemini belirleyerek onlara en çok fayda sağlayacak adımları atıyoruz.
Başvuru yöntemleri geliştiği ve değiştiği için yurtdışında üniversite okumak için gerekenler sürekli yenileniyor. Öğrenciler eğitim almak istedikleri alana göre ve ülkeye göre bir başvuru yöntemi geliştirmelidir. Geçmiş dönemlerde öğrencilerin yurt dışına çıkabilmesi için uluslararası sınavlardan geçerli not almaları gerekiyordu. Üstelik her okulun ve ülkenin kabul ettiği sınav birbirinden farklı oluyordu. Bu da öğrencileri maddi ve manevi açıdan yoruyordu.
Artık öğrenciler lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak için başvuru bile yapabiliyor. Fakat her başvuru modelinde olduğu gibi YKS puanı yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin de ekstra yapması gereken şeyler bulunuyor. Öğrenciler bu adımları doğru bir şekilde uyguladıkları takdirde YKS ile kabul eden okullardan istediklerine yerleşebilir. Sadece YKS puanı ile öğrenci kabul eden üniversite ve ülke sayısı her geçen gün artıyor. Günümüzde Almanya, Finlandiya ve Fransa gibi ülkelerde pek çok üniversite sadece YKS ile öğrenci kabul ediyor.
YKS Puanı İle Yurt Dışında Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?
İlk olarak öğrenciler aldıkları puan ile girebilecekleri okulları ve bölümleri belirlemelidir. Çünkü bölümlerin ve okulların taban puan aralığı birbirinden farklılık gösterir. Öğrenciler kabul almak için kendi puanlarından çok yüksek bölümleri tercih etmemelidir. Daha sonra ise öğrenciler üniversitelerin başvuru kriterlerini yerine getirmelidir. Bu kriterler arasında başvurunun belirlenen tarihler arasında yapılması gibi kriterler vardır. Ayrıca üniversiteler öğrencilerden niyet mektubu, referans ya da özgeçmiş gibi dosyaları da ister.
Bu dosyalar her okul için zorunlu olmasa da pek çok başarılı okulun istediği kriterler arasındadır. Okullar istemese bile bu öğrencilerin başvurularında bunları yollaması onlar adına artı bir etken olacaktır. Bir diğer yandan öğrencilerin eğitim alacakları dil de bu anlamda dikkat edilecek bir etkendir. Çünkü okullar öğrencilerden geçerli bir dil puanı da ister. YKS puanı ile yurt dışında okumak için dil eğitim genellikle zorunludur. Bazı okullar ise dil puanı yerine öğrencileri ilk sene hazırlık okumalarını ister.
Hazırlık dönemlerinde öğrenciler sadece dil eğitimi almaz. Aynı zamanda öğrenciler kendi alanları ile alakalı da temel eğitimleri bu dönemde alır. Fakat bazı özel okullarda verilen eğitim İngilizce olduğu için üniversiteler bu eğitimin yanına ekstra bir dil puanı istemez. Örneğin Finlandiya’da Fince eğitim almak isteyen öğrenciler ilk yıl Fince hazırlık eğitimi alır. İngilizce eğitim almak isteyen öğrenciler ise TOEFL ya da IELTS sınavından ortalama bir skor almak zorundadır.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Yurtdışında üniversite okumak için hangi sınav gerekli gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Ayrıca Aba Yurt Dışı Eğitim İnternet sitesinden de YKS puanı ile yurt dışında okumak hakkında detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.