Blog
21.YY’da Hangi Meslekler Ön Plana Çıkıyor?
31 Mart 2020
“Üniversitelerde 4 tane büyük fakülte var: Tıp, Sanat, Sosyal Bilimler ve özellikle Mühendislik. Bunların elbette ara yönleri var. Mühendisliğin dışında Biyoteknoloji ve Genetik, alt yapıda Mimarlık, onun yanında Tıbbı destekleyen […]”
Üniversitelerde 4 tane büyük fakülte var: Tıp, Sanat, Sosyal Bilimler ve özellikle Mühendislik. Bunların elbette ara yönleri var. Mühendisliğin dışında Biyoteknoloji ve Genetik, alt yapıda Mimarlık, onun yanında Tıbbı destekleyen Psikoloji ve Eğitim, ve sonrasında da Görsel Sanatlar. Tam ortada bir zamanlar İşletme ve Finans dururken bugün ise: Antropoloji, Hukuk, ve özellikle de Bilgisayar Mühendisliği bildiğimiz üzere önde.
Geleceğin Üniversiteleri Neler?
Şimdi çok önemli bir noktaya doğru gidiyoruz. İşin özünde artık bu fakültelerin arasında, sahnede, %95’lik büyük oranıyla Tıp ve Yaşam Bilimleri bölümleri rol oynayacak. Ve bunun yanında da Mühendislik devreye girip akıllı şehirler ve akıllı evler ile beraber Mimarlık ön plana çıkacak. Peki Sosyal Bilimlere ne olacak? Sosyal Bilimler bu anlamda tüm Mühendislik fakülteleri ile beraber Tıp fakültelerinde birlikte ortak çalışma alanları oluşturacak. Üniversitelerin pek çoğunda “Humanities” diye geçen dersler artık Mühendislik fakültelerinin, Tıp fakültelerinin içinde yer almakta. Psikoloji, Genetik ve özellikle de Biyoteknoloji ve Biyomedikal alanlarında büyük gelişim var. Söylenen o ki, bugün itibarıyla işin % 65’i 2050 yıllarında bu alanda gidecek. Mimarlık ve İç Mimarlık veya Endüstriyel Tasarım, Ürün Tasarımı gibi alanlarda ne olacak? İşte orası da çok enteresan bir noktaya doğru gidiyor.
Bugün en fazla patentin alındığı alanlar; Akıllı evler, Akıllı şehirler ve Akıllı ulaşım ile beraber bu alanlar. Mühendislik ise artık tüm alanlara hizmet eder konumda. Neden derseniz, Araştırma-Geliştirme çok önemli noktada. İnovasyon alanında, patentlerde ve pek çok farklı lisanslamalarda artık bugün Mühendislik fakültelerinin önemi yüksek. Psikoloji de yükselen bir trend. Bugün artık Psikoloji, Sosyal Bilimlerin altında değil, birinci derecede Yaşam Bilimlerinin altında. Üniversitelerin özellikle Master ve Doktora seviyelerinde farklı bölümler ön planda. Mesela Symbolic Systems. Stanford Üniversitesi’ndeki en önemli bölümlerden bir tanesi. MIT de bu anlamda yapılanıyor ve tekrardan şekilleniyor. Bu anlamda üniversiteye girecek olan öğrencilerin de altyapısında büyük değişiklik var.
Artık Kodlama olmadan üniversiteye kabul neredeyse imkânsız. İngilizce bilmeden bu üniversitelerde yer almak neredeyse imkânsızlaşırken; kodlama, bu fakültelerin içinde yer alan öğrencilerin olmazsa olmazı oldu artık. Tıp fakültesi öğrencisinde de, bir Sosyal Bilim öğrencisinde de artık kodlama aranıyor! Peki biz öğrencilerimizi nasıl yerleştireceğiz? Nasıl buralarda yer alacağız? Nerede Master ve Doktora yapmalıyız? Hangi alanlarda Master ve Doktora yapmalıyız? Bugün 2018-2020-2025 yıllarında mezun olan lise öğrencilerinin daha sonrasında, 4 yıl sonrasında üniversiteden çıktıklarında bu kişilerin farz edelim ki 2030 yıllarında piyasaya girdiklerinde alanda fark yaratmaya başladıklarında en az 40 yıl değer ürettiklerini düşünürseniz, bugün bizim artık akademisyenler olarak, bu işin uzmanları olarak, 2065’leri, 2085’leri planlıyor olmamız lazım. Bunun için birlikte, stratejik ve daha kaliteli bir yapılanmaya ve kaliteli bir kariyer yönetimine ihtiyacımız var.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart'ın YouTube videosuna göz atabilirsiniz.