Blog

2021 Mezunları Yurt Dışında Okumak İçin Nasıl Bir Strateji İzlemeli?

3 Ocak 2021

“Yurt dışında okumak için doğru bir strateji belirlenmelidir. Üniversite tercihlerinde öğrencilerin kafalarının karışık olduğunu görmekteyiz. Öğrenciler, hangi üniversitelerin en iyi olduğunu ve kariyer için hangi üniversiteyi seçmeleri gerektiğini merak etmektedir. […]”

Yurt dışında okumak için doğru bir strateji belirlenmelidir. Üniversite tercihlerinde öğrencilerin kafalarının karışık olduğunu görmekteyiz. Öğrenciler, hangi üniversitelerin en iyi olduğunu ve kariyer için hangi üniversiteyi seçmeleri gerektiğini merak etmektedir. Bu konuda dikkate alınması gereken önemli bir kaynak bulunmaktadır.

Bu önemli kaynağın paylaşılması, öğrencilere kolaylık sağlayacaktır. 2021 yılında liseden mezun olacak ve 2025 sınıfı olarak adlandırılan sınıf için 30 Aralık 2020 tarihinde Türkiye nezdinde en iyi üniversiteler genelde; ya red verdiler ya da kabullerini ötelediler. Bu durumda öğrencilerin panik olmasını gerektirecek herhangi bir durum bulunmamaktadır. Burada önemli olan, öğrencilerin bu süreç içerisinde nasıl sağlıklı bir şekilde yol alabileceklerini belirleyebilmeleridir.

Yurt Dışında Okumak İsteyen Öğrenciler Bu Süreçte Ne Yapmalı?

Bu süreçte yurt dışında okumak isteyen öğrenciler yalnızca Amerika başvurularında değil, İngiltere, Hollanda ve Kanada başvurularında da kendi stratejilerini değerlendirebilmelidir. Evet, bazı üniversiteler açık ara çok iyi durumdalar. Ancak, onları takip eden bazı üniversitelerin de bu prestijli üniversitelerden geri kalır bir yanları bulunmamaktadır. Her zaman hatırlanması gerekmektedir ki lisans eğitimi, eğitim sürecinin bir başlangıcını oluşturmaktadır.

Dünyanın en iyi diye bildiğimiz üniversitelerin bu kadar iyi olmalarının arkasında; başta tıp fakültelerinin iyi olması ve sonrasında lisansüstü çalışmalarda yeterli düzeyde olması yatmaktadır. Bu üniversiteler lisansüstü eğitimlerde inovasyona dönük önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu anlamda önemli bir kaynaktan bahsetmek yararlı olacaktır. Bu kaynak, dünyadaki en iyi üniversiteleri sıralayan bir kaynaktır. Kaynak, Times Higher Education’a ait önemli bilgileri barındırmaktadır.

Kaynak Neler Sunuyor?

Times Higher Education tarafından hazırlanan bu kaynak her yıl, dünya genelinde eğitim veren üniversitelerin bir sıralamasını sunmaktadır. Sitede, dünyanın en önemli üniversitelerine ait ajandalar yer almaktadır. 2021 yılı sıralamasına bakıldığında listenin ilk başında Oxford Üniversitesi bulunmaktadır. Oxford Üniversitesi’nin arkasında Stanford Üniversitesi konumlanmış durumdadır. Bu iki üniversitenin dikkat çeken en önemli özelliği lisans düzeyinde değil, lisansüstü düzeyde olmasıdır. Listede ilk 25’te bulunan üniversitelerin öğrenciler tarafından seçilmesi tavsiye edilebilir.

Yurt dışında okumak için doğru stratejiler uygulanmalıdır. Konu hakkında soru ve önerileriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Güncel konularda bilgilendirici videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?